
Рецепти
Варена пшеница
Необходими продукти
- 150гр. грухана пшеница
- 2с.л. мед или захар
- 1ч.ч. смелени орехи
- Пудра захар
- Настъргана лимонова кора за аромат
Начин на приготвяне
Пшеницата се измива, поставя се в дълбока тенджера и се покрива с вода.
След завиране, водата се изхвърля, пшеницата се изплаква със студена струя вода и отново се налива чиста. Количеството на водата трябва да бъде около 2 пръста над повърхността на пшеницата.
Пшеницата се вари на силен огън до завиране, след което температурата се намалява на най-слаба степен, като не се отхлупва капака. Варенето продължава около 20-25 минути. Внимава се да не се разкашка. Тенджерата се маха от огъня и се завива с дебела кърпа, като се оставя постепенно да изстине. Така пшеницата поема цялата течност и остава сочна.
Препоръчително е пшеницата де се приготвя от предходния ден.
Добре сварената пшеница е набъбнала, мека, без слепване на зрънцата.
Овкусяване
Овкусяването е с мед или захар.
За повече аромат могат да се добавят жълти стафиди, настъргана кора от лимон или 1ч.л. канела с щипка индийско орехче.
След разбъркването на меда, пшеницата се изсипва в дълбока купа. Повърхността се заглажда и посипва плътно със смелени орехи, за да не се изсуши. Практикува се и посипването на пшеницата с плътен слой пудра захар.
Варената пшеница присъства на традиционната българска трапеза на Бъдни вечер /24 декември/, на празника Голяма Богородица /Успение на Пресвета Богородица, 15 август/, както и във всички ритуали, свързани със Задушница и християнските помени.
Рецепта от проекта "Вкусът на Банско", който е под защита на Закона за авторските права.