Рецепти

Кървавица с нахут и лучен сос

Продукти за една порция:

200гр. кървавица „Деликатесен” с приятен вкус на дробчета и свеж праз лук

Подправки: стрък праз лук, пресен кромид лук, 1 малка глава червен кромид лук, дафинов лист, мащерка, черен пипер на зърна, сол

Начин на приготвяне:

В тенджера слагаме вода с подправки: няколко зрънца черен пипер, дафинов лист, една цяла малка главичка кромид, 1/2ч.л. сол. След като кипне водата, добавя се цялото парче кървавицата и по желание- стрък мащерка. Колбасът се оставя да вари за 10-15 минути, след което се изважда и подсушава.

Междувременно се приготвят останалите елементи от ястието.

Пастет от нахут:

1ч.ч. сварен нахут, 2 стръка пресен лук, 2 скилидки чесън, стрък магданоз, 80мл. зехтин или олио, сол и бял пипер на вкус. Съставките се поставят в блендер и се пасират.

Лучен сос:

1 средно голяма глава лук се реже на тънки полумесеци. Тиганът за приготвяне на соса се нагорещява на висока температура. Поставя се 1с.л. краве масло и олио. В горещото масло се добавят лучените полумесеци, температурата се намалява и с внимателни движения се карамелизират до златисто, като се внимава да не се препекат. Едновременно се добавя една скилидка чесън, небелена, леко притисната само с ножа, за да се отделят етеричните масла в соса.  Лукът се деглазира с добавяне на 50мл. бяло вино и кафена чаша телешки бульон. Температурата на приготвяне отново се повишава и след кат сосът се вгъсти, той е готов за прибавяне към основното ястие.

Сервиране на ястието:

В широка чиния с ринг се оформя пастета от нахут. Аранжират се върху него нарязаните парчета от кървавицата. Добавя се лученият сос. Поръсва се със ситно нарязан магданоз.