
Рецепти
Шафраново мляко с бадеми
Необходими продукти за 2 дози:
25 броя бадеми
2 ч.ч. прясно мляко
щипка шафран /7-8 близалца/
5 зърна кардамон
1/2ч.л. розова вода
Начин на приготвяне:
Бадемите се накисват във вода от предходния ден. Обелва се кората им, поставят се в блендер и се разбиват с половин кафена чаша прясно мляко /или мляко според предпочитанията- соево, кокосово/
Кардамонът се счуква в хаванче
В метална купичка се загрява на лек огън шафранът за активиране на ароматите му и се стрива.
В дълбок съд се слага бадемовата смес и останалото количество мляко. На средна температура и при непрекъснато бъркана сместа се докарва до завиране. Температурата се намалява до ниска, добавя се захар на вкус /2с.л./. Добавя се шафранът и подправките. Бърка се внимателно още 20 минути. Изважда се и се добавя половин чаена лъжичка розова вода.
Напитката се охлажда на стайна температура и после се слага в хладилник.
Сервира се охладена.