Шафран – здравословни ползи

Рецепти

Шафран – здравословни ползи

Шафранът е неизменна част от културата на древна Персия и Индия

Култура, изграждана с философски поглед към света, с вглеждане в детайла и проникване в  същността, с търсене на върховен замисъл във всяко творение. 

Според стара източна легенда, ако затвориш очи и си представиш благородния шафран, ще успееш да видиш всичко: необятната синева на Небето, загадъчното жълто на Луната, коприненото розово на утринната Зора и пурпурнолилавото кадифе на вечерния Здрач...

В страните от Изтока и до ден днешен казват, че цветовете на шафрана даряват този, който ги съзерцава, с житейска мъдрост, философски размисъл и неразрушима връзка с дома и близките хора.

Народна медицина

Към цялата тази духовна нагласа, източните народи добавят добре познатите им здравословни ползи на шафрана и така се ражда най-скъпата подправка на света.

Шафранът съдържа над 150 етерични и ароматни съединения. 

  • Чаят от шафран се смята за надеждно средство срещу депресията при възрастни хора, а в комбинацията с лайки, действа успокояващо и приспивно. Чаят отпуска и предизвиква потене, което ускорява очистването на токсини от тялото.
  • Чаят облекчава менструалните болки при жените. 
  • Подходящ е при стомашни болки и киселини.
  • Медицински изследвания доказват, че каротенидите и зеаксантина, присъстващи в шафрана, са изключително близки до наличните в ретината на човешкото око. С тази химична близост се обуславят свойствата на шафрана да забавя макулната дегенерация и свръхпигментацията на ретината. Козметиците препоръчват чая за бистър, свеж и младежки вид на очите.
  • Шафранът е богат на витамините А, В1, В2, В3 и С, на желязо, магнезий и фосфор и по-скромни концентрации на цинк, селен и калий. С тази комбинация той е препоръчителен за вегетарианци, за страдащи от анемия и болки в костите. 
  • Той стимулира паметта и съдържа потенциалната възможност да повлиява върху болести като Алцхаймер и Паркинсон.
  • Препоръчва се при сърдечни проблеми, намалява високото кръвно и противодейства срещу натрупването на плаки по вътрешните стени на кръвоносните съдове. Превенция срещу високия холестерол и атеросклероза.
  • Шафранът е силен антиоксидант.

Чай с шафран

От 1 грам шафран могат да се приготвят 50 чая

За 1 доза чай са необходими 7-8 близалца

В 1 грам шафран се съдържат от 120 до 180 близалца

Висококачествения шафран е тъмно червен и без жълта част

Още по темата: 

Отглеждане на шафранов минзухар за домашни нужди