Новини

Шафрановият минзухар е лесен за отглеждане

Шафранът е най-скъпата храна на планетата.

Той се получава само от 3 дълги, тънки като нишки и деликатни близалца- „стигми“ в цветовете на  специален вид минзухар. Цветовете се появяват след първите есенни дъждове през октомври. Разпукват се само за две седмици и се берат ръчно.

За собственото производство

От 120 до 180 близалца са необходими за получаването на 1 грам от подправката. Висококачественият шафран е с наситен тъмночервен цвят. Ако в семейството обичате аромата на шафран и познавате добре здравословните му ползи, около 3 грама ще са Ви достатъчни за цяла година. За това количество са Ви необходими приблизително  600 броя луковици. Площта на лехите, които трябва да подготвите за собственото си производство трябва да бъде около 12 квадрата. 

Засаждане на луковиците през юли

Климатът в България е подходящ за отглеждане на висококачествен шафран. За препоръчване са отцедливите почви и леко наклонените терени. Земята се изорава в началото на лятото, подхранва се с торф и компостна почва. Оформят се лехи и в първите дни на юли луковиците се засаждат. Правилата са прости: през 10 см. /половин педя/, шахматно на два реда върху всяка леха, на около 10см. в земята, след което се покриват със земя. 

Част от луковиците цъфтят още същата година, а другите растат и дават цвят на следващата. От всяка грудка се появяват от 1 до 4 цвята в зависимост от това големината на луковицата.

След третата година през май и юни луковиците се разреждат и една част от тях се изваждат, като се избират най- качествените между тях за следващо засаждане.

Прибиране на реколтата през октомври

Цветовете се берат рано сутрин. Стигмите внимателно се отделят и изсушават по най- простия начин: на фурна или над печката, а може да се използва и дехидратор. 

Шафранът се съхранява в херметически затворен буркан, за да се запази аромата. Издържат така до 4г.

Важни подробности: 

  • За наторяване на луковиците не трябва да се използва оборски тор, а само торф и компостна почва
  • Луковиците не се засаждат там, където миналата година са отглеждани картофи 
  • Вредители са къртиците.