Рецепти

Саздърма

Здравословна храна, популярна на Балканите сред животновъдите.
Приготвя се през зимата, когато се заколва овца, коза или дори теле. След разфасоването и отделянето на най-хубавото месо, костите /ребра,  крачета, гръбнак, шия и т.н./ се събират и поставят в дълбок съд. Заливат се със студена вода и се слагат на огъня да заврат. Добавя се дафинов лист, зърна черен пипер и бахар. При завирането се маха образуваната пяна на повърхността и температурата се намалява.

Костите се варят в продължение на 2-3 и повече часа, в зависимост от това колко жилаво е месото. Най-накрая се посолява. Сварените кости се изваждат в тава и от тях се отделя месото, а водата в тенджерата се изхвърля. Месото се оставя на горещ огън в тава до извиране на водата. Добавят се няколко лъжици лой и то започва да се пържи.
 
Готовата саздърма се оставя в тавата да изстине, след което се нарязва на калъпи, опакова се и се съхранява на студено в мазето. Друг вариант за запазване на продукта е като още топла саздърмата се изсипва в стъклени буркани, запечатва се и отново се оставя на студено в мазето.
 
Саздърмата е хубаво мезе. Подхожда си със зимни салата и люти разядки
 
Пробвайте:
 
Ориз със саздърма
400гр. саздърма се поставя в дълбок тиган и се разтопява, добавя с половин глава кромид лук, нарязан на полумесеци. Ако мазнината за кавърдисването е малко, може да се добави олио.
След като кромидът стане златист, добавят се 2ч.ч. измит и подсушен български ориз. Отново всичко се разбърква. Добавя се сол на вкус /1 непълна супена лъжица/, млян черен пипер, дафинов лист и други предпочитани подправки. Ястието се долива с 4ч.ч. гореща вода постепенно, задушава се под капак на слаб огън или пък се изсипва в тавичка и се пече на фурна.

Тази рецепта ни бе предоставена от домакините на Конна база "Периволас", с. Бачево по време на зимен кулинарен тур