Рецепти
Саздърма
Здравословна храна, популярна на Балканите сред животновъдите.
Приготвя се през зимата, когато се заколва овца, коза или дори теле. След разфасоването и отделянето на най-хубавото месо, костите /ребра, крачета, гръбнак, шия и т.н./ се събират и поставят в дълбок съд. Заливат се със студена вода и се слагат на огъня да заврат. Добавя се дафинов лист, зърна черен пипер и бахар. При завирането се маха образуваната пяна на повърхността и температурата се намалява.
Костите се варят в продължение на 2-3 и повече часа, в зависимост от това колко жилаво е месото. Най-накрая се посолява. Сварените кости се изваждат в тава и от тях се отделя месото, а водата в тенджерата се изхвърля. Месото се оставя на горещ огън в тава до извиране на водата. Добавят се няколко лъжици лой и то започва да се пържи.
Приготвя се през зимата, когато се заколва овца, коза или дори теле. След разфасоването и отделянето на най-хубавото месо, костите /ребра, крачета, гръбнак, шия и т.н./ се събират и поставят в дълбок съд. Заливат се със студена вода и се слагат на огъня да заврат. Добавя се дафинов лист, зърна черен пипер и бахар. При завирането се маха образуваната пяна на повърхността и температурата се намалява.
Костите се варят в продължение на 2-3 и повече часа, в зависимост от това колко жилаво е месото. Най-накрая се посолява. Сварените кости се изваждат в тава и от тях се отделя месото, а водата в тенджерата се изхвърля. Месото се оставя на горещ огън в тава до извиране на водата. Добавят се няколко лъжици лой и то започва да се пържи.
Готовата саздърма се оставя в тавата да изстине, след което се нарязва на калъпи, опакова се и се съхранява на студено в мазето. Друг вариант за запазване на продукта е като още топла саздърмата се изсипва в стъклени буркани, запечатва се и отново се оставя на студено в мазето.
Саздърмата е хубаво мезе. Подхожда си със зимни салата и люти разядки
Пробвайте:
Ориз със саздърма
400гр. саздърма се поставя в дълбок тиган и се разтопява, добавя с половин глава кромид лук, нарязан на полумесеци. Ако мазнината за кавърдисването е малко, може да се добави олио.
След като кромидът стане златист, добавят се 2ч.ч. измит и подсушен български ориз. Отново всичко се разбърква. Добавя се сол на вкус /1 непълна супена лъжица/, млян черен пипер, дафинов лист и други предпочитани подправки. Ястието се долива с 4ч.ч. гореща вода постепенно, задушава се под капак на слаб огън или пък се изсипва в тавичка и се пече на фурна.
Тази рецепта ни бе предоставена от домакините на Конна база "Периволас", с. Бачево по време на зимен кулинарен тур
Тази рецепта ни бе предоставена от домакините на Конна база "Периволас", с. Бачево по време на зимен кулинарен тур