Пълнено пиле с кайма

Рецепти

Пълнено пиле с кайма

Необходими продукти:

1 брой незамразено качествено пиле около 700гр.

125гр. кайма смес от свинско и телешко месо

1 кафена чашка мариновнаи гъби

1брой сварен морков /може и такъв, който е маринован заедно с киселите краставички/

1 кисела краставичка

120гр. шунка

1  яйце

Счукан черен пипер и чубрица

60гр. краве масло за намазване на пилето

Добавянето на сол е по собствена преценка, защото често готовата кайма е леко подсолена

Начин на приготвяне:

Пилето внимателно се обезкостява. Това видео на френския готвач Жак Пепен доста ще Ви помогне в това как да го направите, дори и да не разбирате езика. 

Гъбите, киселите краставички, морковът и шунката се нарязват на кубчета. Смесват се с каймата. Добавя се яйцето. Подправя се с черния пипер и чубрицата.

С получената смес се напълва пилето и се зашива от долната страна. Обръща се върху намазнена тава. Добавя се е1ч.ч. топла вода. Пилето се намазва отгоре добре с масло.

Печене: 

В предварително загрята фурна на 200 градуса в продължение на 45-55мин.

Сервиране:

Пълненото пиле е еднакво вкусно както за топло основно ястие с гаринтура по избор, така и като предястие и мезе към ракия.

Подхожда му гарнитура от печени на фурна домашни картофи в масло с кромид лук

Рецепта ни е предоставена от механа „Разложка мааза” в гр. Разлог.