Хумус рецепта и съвети

Рецепти

Хумус рецепта и съвети

Хумус е ястие, идващо от Близкия Изток

Представлява гладка и кремоорбазна комбинация от нахут и тахан, лимонов сок, чесън и зехтин, с различни нюанси на вкуса, плод на национални интерпретации и индивидуални хрумвания.

Хумусът се радва на всенародна любов по цели свят. Сервира се в общо плато с резени хляб, гарнира се по различни начини със свежи зеленчуци и магданоз, като се поставя в центъра на масата.

Кулинарният спор за произхода на рецептата и нейния най-вкусен вариант е ожесточен и се води между всички, населяващи споменатия регион: Израел, Палестина, Египет, арабския свят. Към тях се присъединяват народите от Средиземноморието. Днес кулинарни варианти на рецептата са много, като се стига и до добавяне на сирена и плодове към гарнитурата. 

Хумусът е здравословен

  • Хумусът има ниско ниво на наситени мазнини и високо съдържание на фибри и протеини, така той бързо тушира глада и дава ситос за дълго време. Подходящ е за хора, които работят усърдно физически труд и за фитнес маниаци;
  • Хумусът съдържа сложни въглехидрати, които зареждат с енергия за активности през целия ден. Следствието е удовлетворение от свършената работа, и естествено – чувство на пълноценност;
  • Хумусът е истински афродизиак, защото основната му съставка е нахут, съдържащ комбинация от протеини и витамини, както и микроелементите: желязо, цинк и калий, известни с това, че подпомагат сексуалната функция и засилват физическата енергия. Така че, с усмивка съветваме да нахраните любимия си с този продукт…

Хумус основна рецепта

Принципни правила:

  1. Съотношение на основните съставки:  сварен нахут 3 части/ сусамов тахан 1 част;
  2. Задължителни добавки: чесън, лимонов сок, морска сол; 
  3. Изборът на ароматни подправки може да бъде различен и в зависимост от предпочитанията. Много често това е кулинарна тайна. В рецептите на готвачите се споменава за микса от рас ел ханут, който идва от Мароко. Рас ел ханут е добре стрита смес от балансиращи се подправки, „запазена марка“ и знак за знанията и уменията на всеки собственик на магазин за подправки и в този смисъл миксът до голяма степен е индивидуален. В рас ел ханут се съдържат съставки като: сушени розови цветчета, смелени плодчета бахар, смлян черен пипер, смелени семена кориандър, смелени плодове и обвивка индийско орехче, червен пипер, кардамон, лют кайенски пипер, карамфил, джинджифил, куркума. Звучи сложно, но и любопитно за нашите географски ширини;
  4. Кремообразна пастата има бежов цвят и се сервира в широко плато, заглажда се с лъжица на пласт около 2 сантиметра, след което се гарнира и залива със зехтин;
  5. Гарниране: домати чери, ситно нарязани краставички без семена, нарязан свеж магданоз. Зехтин. В по-нови рецепти интересно е добавянето към изброените зеленчуци още на обезкостени дребни маслини, натрошено сирене фета и сливи от сорта афъзка;
  6. Вкусен хляб, нарязан на тънки филийки.

Необходими продукти

В оригиналната рецепта се използва сух нахут, но ако нямате време или Ви се струва трудоемко сваряването на нахута, можете да си вземете готов нахут от консерва.

Как да сварите нахута, вижте в рецептата за Кюфтенца от нахут!

  • 1ч.ч. сух нахут или 3ч.ч. сварен нахут;
  • 1ч.ч. сусамов тахан;
  • 4с.л. свежо истискан лимонов сок;
  • 4 скилидки чесън, намачкани;
  • 6с.л. ледено студена и чиста /филтрирана/ вода;
  • 1,5 ч.л. морска сол.

Начин на приготвяне

Необходим е блендер.

Първо се пасира сварения нахут, като след това без да се спира блендера се добавят тахана, чесъна, лимоновия сок и солта. Най-накрая на тънка струя се добавя водата. Процесът продължава още 5 минути до получаването на мека кремообразна паста. Добавят се стрити подправки според вкуса. Най-лекият вариант е с кимион, черен пипер и куркума.

Хумусът се прехвърля в купа, похлупва се и се оставя в хладилник за 30 минути, което е важно за вкуса.

Пастата се изважда от хладилника 30 минути преди сервиране, след което се гарнира със зеленчуци и се поръсва с магданоз и зехтин.

Гореща препоръка

Препоръчваме Ви хумусът, който се приготвя на място и е винаги пресен в Coconut Банско!

И докато на Изток се водят кулинарни войни за най-вкусната рецепта, то в Банско владетелката на вкуса е една- Димана от Coconut. Хумусът се приготвя на място и е винаги пресен и вкусен. Използваните подправки, както повелява традицията на Изтока, са тайна на автора.

В Сосоnut можете да си вземете пресен хумус за вкъщи.

От скоро в COCONUT се приготвят свежи салата, супи и сандвичи. 

Адрес

ГР. БАНСКО, УЛ."ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ"20

Телефон

+359884919686

E-mail

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.