Кюфтенца от нахут

Рецепти

Кюфтенца от нахут

Продукти:
300гр. нахут
2 гл. лук /препоръчваме червен лук/
3 яйца
4-5с.л. зехтин
олио  за намазване на тавичката
1 вр.магданоз
черен пипер 
сол - на вкус
2-3 с.л. прясно печени тиквени и слънчогледови семки
кашкавал за настъргване
 
Млечен сос:
1 кофичка гъсто кисело мляко, 1 кофичка майонеза, сол и черен пипер, чесън.
 
Начин на приготвяне:
Нахутът се измива и накисва 12 часа предварително.
След като набъбне той се сварява в подсолена вода, като след първото завиране водата се сменя. Свареният нахут се изцежда и изплаква със студена вода. Претрива се между дланите на ръцете, за да се отстранят люспите, прехвърля се в немного дълбок съд, добавя се зехтин и се пасира. Добавя се последователно: дребно нарязан лук, магданоз, сол,  подправки според  вкуса /бял пипер, чубрица, къри, печени слънчогледови семки.../ и яйцата. Омесва се кайма, от която се оформят кръгли кюфтенца. Съвет: За да не лепне по пръстите сместта, в чашка с вода си топете ръцете.  Топките се поставят в намазнена тавичка едни до други. Настъргва се кашкавал най-отгоре, а зощо не и пармезан.

Печене:
В предварително загрята фурна на 180 градуса на по-горно ниво за 15 минути и до зачервяване на кашкавала. Сервират се с млечен сос.

Рецептата е на Деси от Банско