
Рецепти
Кюфтенца от нахут
Необходими продукти
- 300гр. нахут;
- 2 гл. лук /препоръчваме червен лук/;
- 3 яйца;
- 4-5с.л. зехтин;
- олио за намазване на тавичката;
- 1 вр.магданоз, ситно нарязан;
- смлян черен пипер;
- сол - на вкус;
- 2-3 с.л. прясно печени тиквени и слънчогледови семки;
- кашкавал за настъргване.
Млечен сос
- 1 кофичка гъсто кисело мляко;
- 1 кофичка майонеза;
- сол и черен пипер, чесън.
Начин на приготвяне
Сваряването на нахута не е нищо трудно, ако обичате да си правите боб и знаете как става това. Правилото е накисваш от предходния ден, за да набъбне и после сваряваш. Просто Ви трябва време.
Нахутът се измива и накисва 12 часа предварително.
След като набъбне той се поставя в тенджера и се покрива с вода. Слага се щипка сода бикарбонат. След кипване на водата, нахутът ври 3 минути в нея и след това водата се изхвърля, нахутът се изплавя със студена вода и тенджерата се налива втори път със студена вода. След завиране нахутът се оставя похлупен да къкри 30-40 минути до омекване. Ако нахутът е по-стар, по трудно се сварява. Добавя се солта.
Свареният нахут се изцежда и изплаква със студена вода. Претрива се между дланите на ръцете, за да се отстранят люспите, прехвърля се в дълбок съд, добавя се зехтин и се пасира.
Овкусява се с дребно нарязан лук, магданоз, сол, подправки според вкуса /бял пипер, чубрица, къри, печени слънчогледови семки.../ и яйцата.
Омесва се кайма, от която се оформят кръгли кюфтенца. За формата на кюфтенцата може да Ви помогне малка лъжица за сладолед.
Топките се поставят в намазнена тавичка едни до други. Настъргва се кашкавал най-отгоре, а защо не и пармезан.
Печене
В предварително загрята фурна на 180 градуса на по-горно ниво за 15 минути и до зачервяване на кашкавала. Сервират се с млечен сос.
Рецептата е на Деси от Банско