Кюфтенца от нахут

Рецепти

Кюфтенца от нахут

Необходими продукти

  • 300гр. нахут;
  • 2 гл. лук /препоръчваме червен лук/;
  • 3 яйца;
  • 4-5с.л. зехтин;
  • олио  за намазване на тавичката;
  • 1 вр.магданоз, ситно нарязан;
  • смлян черен пипер;
  • сол - на вкус;
  • 2-3 с.л. прясно печени тиквени и слънчогледови семки;
  • кашкавал за настъргване.

Млечен сос

  • 1 кофичка гъсто кисело мляко;
  • 1 кофичка майонеза;
  • сол и черен пипер, чесън.

Начин на приготвяне

Сваряването на нахута не е нищо трудно, ако обичате да си правите боб и знаете как става това. Правилото е накисваш от предходния ден, за да набъбне и после сваряваш. Просто Ви трябва време.

Нахутът се измива и накисва 12 часа предварително.

След като набъбне той се поставя в тенджера и се покрива с вода. Слага се щипка сода бикарбонат. След кипване на водата, нахутът ври 3 минути в нея и след това водата се изхвърля, нахутът се изплавя със студена вода и тенджерата се налива втори път със студена вода.  След завиране нахутът се оставя похлупен да къкри 30-40 минути до омекване. Ако нахутът е по-стар, по трудно се сварява. Добавя се солта.

Свареният нахут се изцежда и изплаква със студена вода. Претрива се между дланите на ръцете, за да се отстранят люспите, прехвърля се в дълбок съд, добавя се зехтин и се пасира.

Овкусява се с дребно нарязан лук, магданоз, сол,  подправки според  вкуса /бял пипер, чубрица, къри, печени слънчогледови семки.../ и яйцата.

Омесва се кайма, от която се оформят кръгли кюфтенца. За формата на кюфтенцата може да Ви помогне малка лъжица за сладолед.

Топките се поставят в намазнена тавичка едни до други. Настъргва се кашкавал най-отгоре, а защо не и пармезан.

Печене

В предварително загрята фурна на 180 градуса на по-горно ниво за 15 минути и до зачервяване на кашкавала. Сервират се с млечен сос.

Рецептата е на Деси от Банско