Яйца по бенедиктински

Рецепти

Яйца по бенедиктински

Вариант на популярната рецепта с използване на колбаси „Деликатесен

Необходими продукти:
3 кръгли хлебчета
1 яйце
8 парченца тънко нарязан бански бут, марка „Деликатесен”
8 парченца тънко нарязано филе „Елена”
Микс от кълнове и домати, нарязани на кубчета

Сос Холандез:
2 жълтъка
80 грама краве масло
1 супена лъжица лимонов сок
¼ чаена лъжица бял пипер
 
Начин на приготвяне:
От тънка филийка хляб с ринг се изрязват кръгчета. Намазват се от едната страна с масло и се поръсват леко с червен пипер. Запичат се във фурна или на хоризонтален тостер само от горната страна, за да получат приятна хрупкавина.
 
Приготвяне на сос Холандез:
Жълтъците се разбиват на водна баня, след което към тях се добавя при непрекъснато бъркане 1 супена лъжица хладка вода, лимоновия сок, ½ чаена лъжица сол, смлян бял пипер. Финално се добавя кравето масло. Сосът се бърка до пълна гладкост и се оставя на топло до приготвянето на всички съставки на сандвича, като периодично се разбърква.

В съд с вряща вода, в която има 1с.л. оцет, се счуква внимателно и в близост до водната повърхност едно яйце, което за няколко минути /3мин./ се забулва. Яйцето се изважда с решетъчна лъжица и се отцежда.

В широка чиния се поставят едни над други резенчета от бански бут и филе „Елена”, отделени с кръгчетата препечен хляб. Завършекът най-отгоре е забуленото яйце. Аранжира се със свежа гарнитурата.

Преди сервиране сандвичът се залива със сос „Холандез”

Да Ви е сладко!