Рецепти

Филе Уелингтън

Перфектно приготвено от шеф Иван Георгиев, ресторант FUN HOUSE в Бизнес Парк София

Необходими продукти:
1 лист прясно бутер тесто около 300гр.
700гр. телешко бонфиле /прясно, незамразявано от български произход!/
60гр. еленски бут или бански бут, който е по- рядко срещан
125гр. масло
3 с.л.  олио
черен пипер, сол на вкус
1с.л. горчица
1 яйце за намазване

Пастет с гъби:
1 глава лук шалот
150 гр. прясна печурка
150гр. гъба манатарка на кубчета /може да бъде и замразена или сушена. Сушените манатарки предварително се накисват за половин час във вода/
2 скилидки чесън
3-4 стръка мащерка
50мл. бренди
 
Начин на приготвяне:
Бутер тестото се оставя да се размразява в хладилник от предходния ден, ако не е прясно.
Филето се поръсва със сол и черен пипер. Изпържва се от всички страни в тиган с малко олио, за да се запечатат соковете вътре в него. Изважда се, подсушава се върху хартия и се намазва с горчица.
 
Гъбеният пастет се приготвя като в блендер се пасират  всички съставки: нарязаните печурки, манатарки, лук, чесън.
В тиган се поставя бучка масло и се запържва получената кашица. Когато течността се изпари, пастетът се фламбира с бренди и овкусява със стрък мащерка,  сол и черен пипер.

Върху стреч фолио се слагат тънките резени от свински бут, намазва се с гъбения пастет и се слага бонфилето. Завива се добре на руло и месото се оставя в хладилник за 30-40 мин., за да поеме аромати  и да си отпочине.
 
Междувременно се загрява фурната на 200 градуса.
Разстила се бутер тестото върху набрашнена повърхност и се леко разточва с точилка.
Бонфилето се разопакова от фолиото и се поставя в центъра на тесто. Правят се странични прорези в тестото, като първо се прегъват страничните части, като се махнат ненужното тесто, а после се обгръща и цялото филе. Повърхността се намазва с разбито яйце.
Готовото филе се украсява  с диагонални леки  разрези в противоположни посоки с остър нож върху тесто.
 
Печене:
40 минути при 200 градуса в предварително загрята фурна.
Сервира се разрязано на филийки. Отличава се с красива червена вътрешна част, сочност и невероятен вкус.

Онлайн магазин на винарска изба "Орбелия"
Препоръчваме го с  червено вино от винарска изба „Орбелия”