











Рецепти
Руло с крем от кестени
Необходими продукти за блата:
4 яйца
1ч.ч. захар
1ч.ч. брашно
Ванилия
1 бакпулвер
Необходими продукти за крем от кестени:
500гр кестени
100мл. сладкарска сметана
100гр. захар
100гр. масло
Винилия
200гр. млечен шоколад
Начин на приготвяне:
Започва се с приготвянето на пандишпана.
Яйцата се разбиват добре с миксер. Постепенно, лъжица по лъжица се добавя захарта. Тънкостта тук е да се добавя захар, чак когато предходното количество вече е разтопено в яйчената смес. Сместа увеличава обема си и побелява. Добавя се пресятото брашно с бакпулвера и ванилията. Разбъркването продължава на бавна степен, за да не спадне получения обем.
Яйцата се разбиват добре с миксер. Постепенно, лъжица по лъжица се добавя захарта. Тънкостта тук е да се добавя захар, чак когато предходното количество вече е разтопено в яйчената смес. Сместа увеличава обема си и побелява. Добавя се пресятото брашно с бакпулвера и ванилията. Разбъркването продължава на бавна степен, за да не спадне получения обем.
В широка и плитка тава се поставя хартия за печене, чиято повърхност се намазва с олио. Изсипва се сместа и се заглажда.
Печене: в предварително загрята фурна на 180 градуса около 20 минути.
Докато се пече пандишпана, приготвя се крема от кестени.
Кестените се цепват при върха на кръст и се сваряват във вода за около 40 минути. Още горещи се обелват. Поставят се в дълбока купа, добавя се сметаната и захарта и всичко се пасира.
Шоколадът се начупва, добавя се маслото и ванилията и се разтопява на водна баня.
Кестеновата паста се смесва с течния шоколад и се разбърква добре.
Междувременно блатът се е изпекъл. Обръща се върху мокра тензухена кърпа, маха се хартията за печене и се намазва с готовия кестенов крем. В този момент могат да се добавят накиснати предварително в ром стафиди и счукани орехови ядки.
С помощта на кърпата се оформя пандишпановото руло .
Друга практика при навиването на рулото е без обръщане на блата върху кърпа. В този случай кремът директно се намазва върху изпечения горен слой на пандишпана като при навиването се маха хартията за печене.