
Рецепти
Баница със сирене
Необходими продукти:
5 яйца
1 пакет кори, дърпани на сач /обикновено вътре са 3 големи разточени на кръг кори/
1 кутийка обикновена майонеза
В същата кутийка се измерва прясно мляко
250-300гр. краве сирене, препоръчваме „Велес”
1 бакпулвер
1/2ч.ч. олио за намазване на корите
Начин на приготвяне:
Яйцата, майонезата и прясното мляко се разбъркват добре, добавя се бакпулвера. Натрошва се сиренето в купичка.
Взима се средно голяма кръгла тава и се намазва с олио.
Корите се разстилат. Взима се една кора, намазва се с олио с помощта на четка. Изсипва се 1/3 от сместа и хубаво се размазва върху кората, след което се наръсва равномерно с натрошеното сирене. Кората се навива на руло, а после се завъртва на охлюв без да се притиска с пръстите и се пренася в центъра на тавата. Трябва да се действа бързо, защото кората омеква.
Следващите кори се приготвят по същия начин и внимателно се добавят в тавата около вече поставената първа кора.
Ако остане яйчена смес, тя може леко да се поръси върху баницата.
Печене:
Баницата се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса в продължение на 40 мин.
Сервира се със охладен айрян
Приготвяне на айрян:
Една кофичка кисело мляко се разбърква добре.
Изсипва се в кана, добавя се същото количество студена вода и 1/2ч.л. сол.
Тази фотография е от Кулинарната книга- албум "Вкусът на Банско", Всички парва запазени. "Арт Идея Бг"ЕООД
Изсипва се в кана, добавя се същото количество студена вода и 1/2ч.л. сол.
Тази фотография е от Кулинарната книга- албум "Вкусът на Банско", Всички парва запазени. "Арт Идея Бг"ЕООД