Новини

Фермата близо до нас

"Арт Идея Бг" започва кампания за опознаване на фермите в Югозапада. Ако си собственик на ферма, свържи се с нас

В търсене на нов хоризонт за развитие на туризма

Местните фермери и местните хотелиери- необходима, перспективна и естествена връзка.

Свързването на фермерството с малкия местен туристически бранш е добра перспектива и модерна здравословна концепция.

Малкият семеен бизнес

Очарователни и жизнени малките хотели и къщи за гости на Югозапада могат да бъдат успешни на туристическия пазар. С пространство, топлото посрещане, добра цена и целогодишна работа, те изпреварват луксозните си събратя. Несъмнено, тяхното предимство е и в истинската храна. Те могат да дадат отговор на въпросите от къде идва храната на масата, кои са производителите, как те се грижат за своето стопанство и как реализират продукцията си?

Малките са мобилни и отговорни

Фактите от туристическите портали говорят:

  • броят на къщите за гости в региона от Банско до Мелник и Сандански е около 211;
  • на семейните хотели-128;
  • Приблизително 339 обекта са собственост на местни хора. Това са 339 семейства, които развиват  туризъм.

Тези хора разчитат на своите градини и на своите съседи, на местните производители на плодове, зеленчуци и месо, както и на старата традиция за продажба на дребно и излизане на пазара. 

В тяхна подкрепа е  каузата „Фермата близо да нас”- кауза, свързваща хората и подпомагаща създаването на успешни бизнеси. 

Тя цели споделянето на опит и намирането на нови клиенти, като е в унисон със съвремието, което цени индивидуалните практики, бутиковите предложения и здравословния начин на живот.

„Фермата близо да нас”

се стреми към създаването на мрежа на фермите в Югозапада и свързването им с местните ресторанти и туристически бизнес. Нашият  съветник за успех е книгата на американския фермер Джоел Салатин „Фермер- мисията е възможна”, както и добрите практики на „Чифликът Ливади”, на къща за гости "Лаванда" в Ковачевица, на млекопроизводителя "Велес" в Разлог, на фермата и мандра "Козле", на производителя на месни деликатеси "Пулче", на любимите места за хапване на Бъндерица и "Пещерите" в Банско, на Лумпарвоа къща в Мелник, на "Мантар" в Марикостеново и редица други. 

Фермерството се възражда и ние търсим директната връзка с производителя

Глобалните проблеми с човешкото здраве, разрухата на природата и унищожаването на биоразнообразието и от друга страна- диктата на едрото заводско производство и супермаркетите, свръхпроизводството и липсата на разнообразие, поставят на дневен ред директната връзка с производителите. Кризата на съвременното общество, на безчовечието и в крайна сметка на бедността могат да се решат  с връщане назад, там където сърцето, разумът и трудът от собствените ръце, носят здраве. Там, където има доверие, познанство и човешка връзка.

Ако Вие сте собственик на ферма или земеделски производител, свържете се с нас

Нашата ФИЛОСОФИЯ

За нас природата е сложен механизъм, със свои закони, процеси на движение и кръговрат, създадени по ред и причина, които човешкото съзнание едва ли е способно да определи, защото тези ред и причина са извън човека.

Екология

Всичко е въпрос на „екология”- термин, въведен в обръщение през 1869г. и означава състоянието на равновесие и кръговратът в природата. „Екология”- всъщност произлиза от гръцката дума „ойкос”- дом, градина и по-скоро трябва да се разбира като стопанисване на природата. Да, ролята на човека е да стопанисва природата, а не да я експлоатира, да опазва нейната жизнена сила и така да съхранява чистотата, питателността, здравето и енергийната сила в произвежданите хранителни продукти.

Има ли цена природата и тази цена реципрочна ли е на най-ниско търсената цена  на хранителните продукти в магазина. Наистина по-скъпи ли са биопродуктите? И за каква цена говорим, когато статистиката показва, че само 7 или 8% от цената на даден хранителен продукти в хранителни вериги отива за своя производител. Кой на кого и за какво плаща в случая. 

Очевидно неблагоприятната за фермерите ситуация е и пряк резултат и от това, че разделението между фермерите и гражданите през годините е станало твърде голямо. Но идва ново време, когато човек трябва да се замисля за това от къде идва храната, която е в чинията му, да се запознае с производителя и да „гласува” за него с портфейла си. И от друга страна- производителят също трябва да се стреми да бъде близо до своя клиент и да инвестира дългосрочно в неговото доверие. 

Бихме искали да кажем на хората- производители и на хората от местния туристически бизнес- не се страхувайте и със самочувствие предлагайте на своите клиенти това, което сте произвели със собствените си ръце, това, което споделяте със собственото си семейство, това което обичате и което сте наследили като умение от предците си.

Българската земя е благословена и нека и се отблагодарим с грижа и уважение.

Адрес

гр. Банско, ул."Стурма"2

Телефон

+359887769946

E-mail

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.