Винарски изби, долината на Струма

Винарска изба "Синтика"

„Искрящо съвършенство в две капки хармония...”

Името на траките- синти носи една от най-обичаните винарски изби на Югозапада.

Всъщност,останките на древния град Хераклея  Синтика се намират в района на Рупите и свидетелстват за развита градска култура и хора, обичащи виното. За жителите на Синтика се знае, че те получават правото да бъдат освободени от данъци от римския император и че във времето, когато важният античен търговски център е завладян от македоните, бъдещият Велик Александър Македонски е бил негов управител. Тогава именно градът получава и името си Хераклея, т.е. град закрилян от Херкулес, героят- покровител на македонската династия.

 "Синтика" e наследник на Комплексната опитна станция в Сандански /КОС- Сандански/, където са създадени уникалните местни винени  сортове: Ранна мелнишка лоза /Мелник 55/, Мелнишки рубин, Мелник юбилеен 1300, Мелник 82, Сандански мискет- сортове, даващи специфичния облик на вината от долината на река Струма.

КОС- Сандански се основава през 1949г. За периода на своето съществуване освен с експериментаторска дейност, селектиране на нови винени сортове и производство, организацията  участва със свои вина на международни конкурси и изложения и печели над 70 медала. Колекционни вина от различни реколти се съхраняват и до днес в енотеката на новата винарна.

„Синтика” започва своята история през 2006/2007г.

Материалната база на избата е изградена на входа на град Сандански и се вижда от далеч с високите свещници на кипарисите и зеленината на своя голям парк. Градината на комплекса се слави с многобройните си растителни видове. Тук са производствените съоръжения, избата за отлежаване на вината и  залата за дегустации.

Собствените лозови масиви на „Синтика”  са на площ от 325дка, в близост до Рупите, в изключително благоприятен район за отглеждане на сортовете: Ранна мелнишка лоза, Мерло, Каберне совиньон, Сира, Пти вердо.

Дебют: 2009г. на "Винария"- националното изложение за лозата и виното, с вина от серията „Ренесанс”.

В своята история вината на "Синтика" многократно получават големия приз "Златен ритон" от Международното изложение "Винария"

Награждавани вина:

Le Passionnel Cuvee 2011 златен медал, а Le Passionnel Chardonnay 2016- сребърен медал от "Винария 2017"

Sintica Le Passionnel Cuvée 2011- Каберне совиньон 50%, Мерло 40% и Каберне фран 10% - златен медал от Concours Mondial de Bruxelles 2016, най-престижният независим винен конкурс в световен мащаб.

Phénomène Merlot Reserve 2011 и Explosion Melnik 2008 - сребърни медали на престижния френски винен конкурс ELLE à Table 2016

www.sinticawinery.com 

Адрес

гр. Сандански

Телефони

+359 888 809 333 +359 888 95 65 22 +359 887 56 66 06

E-mail

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.