Културни забележителности

Рупите и Храмът на Ванга

Храмът на Ванга в Рупите е свещено място на Югозапада, към което трябва да се пристъпва с чиста душа и сърце. 

Изграден е по поръка на Пророчицата само за две години и вгражда в себе си дарения на хиляди угрижени хора, посетили Ванга с надежда за спасение, изцеление и утеха. Храмът е бял и красив- отворена врата към хората от целия свят и място, създадено за умиротворение и пречистване с името на Св. Петка Българска.

В творческият екип за реализиране на идеята са архитектите Богдан Томалевски и Лозан Лозанов. Безвъзмездно работи и художникът Светлин Русев, поканен лично от Ванга. Той е автор на големия стенопис от преддверието, с образи на хора, взети от реалния живот, такива, каквито сама Пророчицата е настоявала да бъдат. Хора болни, угрижени, страдащи, отчаяни. Божии чеда, търсещи Път и Спасение.

Различният подход при изографисването на църквата предизвиква иконографски спорове, но въпреки това тя се освещава през 1994г. от тогавашния неврокопски митрополит Натанаил.

В близост до храма е гробът на Ванга и бялата камбанария, а зад него- скромен  комплекс за престой, кръщенета  и събития. 

Поклонниците могат да посетят и къщичката, в която тя прекарва известна  част от живота си.

Парк с пейки, беседки и места за разходка край езерцата с гореща минерална вода, приканва хората да поседнат и да забравят за ежедневието си. 

Посещаването на храма на Ванга е повод за прочит на нейните мъдри слова за България, за здравето, за природата, за духовността и за семейството.

За съхраняване на нейната памет и послания се грижи Фондация „Ванага”.