IN VINO VERITAS!

Винен Календар - Събития 2020г.

Домакине, сипи вино!

Популярният рефрен от народна песен, е доказателство, за това колко свързана е нашата култура с виното. Ежедневие, празник и удоволствие- Виното е философия и необятно море от вкусове. Къде, какво и как се случват нещата във винения бизнес в годината на пандемни ограничания - за това дават информация вече утвърдените в годишния календар национални и балкански винени събития. 

27 – 28 юни Дефиле Вино и Гурме в стария град на Пловдив

Интересно представянето на българското вино сред неповторимата атмосфера на  красивите български възрожденски къщи. Прекрасният юнски уикенд може да бъде чудесен мотив за посещение на Пловдив -  Европейската столица на културата 2019. 

Откриване на фестивала - 27.06.2020 г. (събота) от 13:00 ч. в началото на Стария град (стълбите на църквата Св. Богородица).

Дегустации

 • събота /27.06./ от 13:30 ч. до 20:00 ч. 
 • неделя /28.06./ от 13:00 до 19:00 часа.

Дегустациите са срещу жетони / 1 жетон = 1 дегустация/, като те могат да се закупят от всяка локация:

 • 4 ЖЕТОНА – 3 лв.
 • 12 ЖЕТОНА – 9 лв.
 • ЧАША С ДЪРЖАЧ и 8 ЖЕТОНА - 12 лв.
 • ЧАША С ДЪРЖАЧ, 8 ЖЕТОНА и БРАНДИРАНА ТОРБИЧКА ЗА 2 БУТИЛКИ ВИНО – 16 лв.

Кулинарните изкушения, се предлагат на цени между 1 лв. и 5 лв. 

Домакини

Винарските изби се представят на различни места, в музеи и ресторанти, които са включени в интерактивна карта. Участват: Етнографският музей, Градската художествена галерия

Ресторанти

 • Къща Бирдас
 • Ресторант Атлас
 • Ресторант Малкият Париж
 • Резиденция Тракарт
 • Бар Конюшните
 • Резиденция Тракийски стан
 • Ресторант Амстердам

Винарски изби

 1. Трастена
 2. Винарна Тополово
 3. Шато Копса
 4. Заара Естейт
 5. Либера Естейт
 6. Реалити Био вино
 7. Шато Коларово
 8. Винарска изба Сопот
 9. Винарска изба Тохун
 10. Винарска изба Братанов
 11. Via Antica
 12. Аржил Уайн
 13. Ню Блуум Уайнъри
 14. Брестовица
 15. Семейна изба и лозя Хараламбиеви

http://wineshowplovdiv.events/

Фестивалът на виното Розе в Казанлък е отменено

Rose Wine Expo е част от големите празненства посветени на розата- емблемата на България. 

Фестивалът на розата в Казанлък е основан през 1905г. Той започва на 10 май и в продължение на месец се превръща в сцена за култура и изкуство. Кулминацията на тържествата са на 1 и 2 юни, когато в ранната утрин се осъществява ритуала по розобера, коронясва се Царица Роза и целия град се изпълва от пъстро карнавално шествие.

Винопочитателите могат да посетят забележителната Казанлъшка гробница, както и винения маршрут „Долината на тракийските царе“. Информационният център се намира в село Шипка. Проектът социализира около 10 гробници на тракийски владетели. Тракийската култува архитектура е интересна за почитателите на древните цивилизации. 

Препоръчваме посещение на Историческия музей в Казанлък, в който могат да се видят много интересни експонати от различни исторически периоди и богата експозиция на Градската художествена галерия. 

Съпътстващата програма включва: Международен фолклорен фестивал, конкурс за Мини Царица Роза и Мис Долината на розите, фото-пленер, улицата на занаятите, конкурси за детска песен, Националното надиграване „Тъпан бие, хоро се вие”, Националния Зумба-маратон и други.

https://rosewine-expo.com/

15- 17 юли в Белград Международен балкански винен конкурс IBWC

Географска реалност, културна специфика, историческа съдба, кръстопът и люлка на Европа- Балканите са силни обединени. От 2020г. конкурсната част ще се осъществява в различни балкански страни, а фестивалната- в София пред НДК през есента от 11 до 13 септември.

Балканите  са на 5 място в света по производство на вино, годишно с близо 1,8 милиона тона, нареждайки се след Италия, Франция, Испания и САЩ

За последното десетилетие Балканите имат огромен напредък в качеството на своите вина и могат да заявят претенциите си за ключов играч на световната винена карта

Балканският винен конкурс е високопрофесионален форум. В него участват като жури световно признати винени експерти и специалисти от България, Гърция, Сърбия, Румъния, Турция, Македония, както и от целия свят. 

Посетителите на изложението могат да осъществят директни контакти с производителите, както и да дегустират желаните вина.

http://balkanswine.eu/

11-13 септември Балкански фестивал на виното в София

Организатор: Балкански международен винен конкурс

13-15 ноември Дефиле на младото вино в стария град на Пловдив

Лудо, сладко и опияняващо изживяване, което се осъществява в едни от най-красивите къщи-музеи на Пловдив. Дегустациите са разпръснати в различни точки, като така гостите са по-целенасочени и концентрирани в своя избор за посещение. Посетителите закупуват жетони за дегустация, чрез които се определя избата с най-успешно участие в Дефилето.

http://wineshowplovdiv.events/

27-29 ноември, DiVino Taste

Най-големият форум на българското вино събира на едно място производителите от цяла България. Събитието е интересно и вълнуващо. Избите се представят по региони.

Форумът се състои от няколко компонента:

 • професионален винен конкурс,
 • винено изложение- дегустация за широка публика и
 • лекционен блок.
 • Съпътства се от изложение за храни и напитки на български производители 

https://www.divino.bg/