Винарски изби, долината на Струма

Биовино Орбелус

Биовинарна „Орбелус”

www.orbelus.bg

Виненият път по долината на Струма и Мелнишкия край

Дестинация:

София-Мелник: 181км./ 2ч. 33мин.

Мелник- с. Кромидово: 15км./18мин.

„Орбелус” носят символите на земята и небето, на онзи неспиран природен кръговрат, в който участваме, надявайки се да оставим следа след себе си. 

Древната тракийска дума за висока, красива, бяла планина е тяхно име, защото те са в подножието на величествената и божествена Пирин. 

Историята на избата започва през 2000г., но голямата крачка напред идва с откриването на производствената им база с формата на огромна бъчва през 2014г. край село Кромидово. До тогава те винифицират продуктите си в материалната база на колеги с повече опит и възможности. Тази подкрепа ще видим, че получават по-късно и избите „Орбелия”, "Рупел" и „Виа Верде”- нещо невероятно в днешните времена.

„Орбелус” е изба, която произвежда вина от биологично отглеждани лозя, по технологии, максимално запазващи автентичността на виното и без сулфити.

На техните етикети има световно признатия знак- зелено листо за биопроизход, което е важен  ангажимент и отговорност за производителя.

Лозовите масиви /272дка/ са изградени на хълмисти, неголеми терени с надморска височина от 160м до 250м в землищата на селата Кромидово, Капатово и Марикостеново, при специално изследване на тероара.

Стилът на вината „Орбелус” е различен и неподправен. 

Те изразяват предпочитания към купажите с важно присъствие на типичните за региона широка мелнишка лоза и ранна мелнишка лоза.

Високият клас сред тяхната продукция са червените вина от серията „Прима специална селекция” и „Прима”, реколта 2011, 2012г. Те са съчетание на Ранна мелнишка лоза /20%/ с пълния и характерен вкус на Каберне совиньон /65%/, хармонично допълнени от Мерло /10%/ и Пти вердо /5%/. Виното е отлежавало в нови френски дъбови бъчви, нефилтрирано с потенциал за отлежаване и развитие на благороден вкус. Към днешна дата малката партида само от 1950 бутилки за реколта бързо намалява, привлечена от колекционерите.

Орбелус Прима 2011 се характеризира с красив, тъмновиолетов цвят. Елегантен и интензивен нос с акценти на сладкиш с ванилия, ликьор от черна череши, касис, ликорис и тъмен шоколад. Фино, стегнато и мощно тяло с велурени танини и свежи горски плодове във вкусовия аромат. Завършва дълго, пикантно сухо със спомен за какао и ликорис.

Орбелус Гетика е резултат от класическото съчетание на сортовете Каберне совиньон и Мерло, обогатено от уникалния български сорт Ранна мелнишка лоза. Сира, Пти вердо и Примитиво. Отлежало 8 месеца във френски дъбови бъчви. Нефилтрирано. Характеризира се с пурпурновиолетов цвят. Атрактивен нос с акценти на виолетки и касис, сладка ванилия и тъмен шоколад. Елегантно, средно тяло със стопени танини и дълъг финал, в който остава спомен за ванилия и цветисти аромати. 


„Митра”- емблемата на реколта 2015г., е комбинация от гренаш ноар и широка мелнишка лоза. 

Свежо, пивко, атакуващо всички сетива. Напомня за младост,  провокира емоции с по-високото си алкохолно съдържание  /15%/ и кулинарни желания за скара и мезета на открито сред красива панорама на пирински върхове.

Отметки на сомелиера: 

„Митра” се отличава с плътност и много интензивен, красив пурпорночервен цвят. Свеж, зрял, подчертано плодов нос с нотки на сини сливи с карамел и канела, розов пипер и зряла ябълка. Стегнато тяло, зряло и сочно с все още млади танини и стегнат суховат финал.”

Пробвайки „Хрумики” смятаме, че артистичните натури ще бъдат изцяло подвластни на него.  

Хрумките се появяват на маса между приятели, с нестандартни комбинации и невероятен резултат. Те са нещо различно и запомнящо се. Как бихте приели срещата във винен аспект между България, Италия и Испания? Отговорът е- чудесно. Чудесно е червеното вино , реколта 2013 с етикет „Хрумики” и сортовата комбинацията- ранна мелнишка лоза, марселан и мурведър.

Вината на „Орбелус” могат да се поръчат от техния онлайн магазин или от офиса в София.

Винарната в с. Кромидово е отворена всеки ден и по празници в рамките на стандартното работно време от 10:00ч. до 17:00ч. Препоръчваме предварителна  резервация по телефона.

Адрес

гр. София, ул. "Лайош Кошут" №39

Телефони

+359 2 951 54 95

E-mail

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.