Винарски изби, долината на Струма

Орбелус вино за посветени

Орбелус или белоснежната планина на древните траки е дала името си на винарска изба в подножието на южните склонове на Пирин. 

Лозовите масиви  и модерната винарна във вид на огромна бъчва са в района на селата Кромидово, Хърсово, Капатово, Марикостеново- недалеч от емблематичния Мелник. 

„Орбелус” е марка за производство на органично вино, т.е. вино от органично /биологично/ отглеждани лозя. Органик концепцията заляга върху запазването на живота и плодородието на почвата по естествен път без изкуствени торове и използване на ГМО.

Органик означава уважение към природата и естествения биологичен цикъл, обич към майката- земя. А обръщайки се хилядолетия назад във времето, символът на Великата богиня майка е спиралата.

Древният символ на космическата сила и енергия, на еволюция, израстване, мъдрост, знание..., е знак на „Орбелус”. 

Спиралата освен земя е и слънце в по-късната култура на траките, а свързаните в двойка спирали носят идеята за универсална хармония и за пътуване през времето.

Пътят на виното „Орбелус” е в равновесие с природата и хората, в запазване на традициите и чистотата в производствените процеси. Началото се поставя спонтанно през 2000г., а развитието е постепенно с изграждането на лозята, получаването на виното и  построяването на собствена изба.

Сортовете, които се отглеждат са: Ранна мелнишка лоза, Каберне совиньон, Мерло, Сира, Гренаш ноар, Примитиво, Пти вердо, Марселан, Мурведър, Вионе, Шардоне и Пино гри. На пазара се предлагат купажни вина с марките „Орбелус Мелик”, Орбелус Прима”, Орбелус Гетика”, „Орсбелус орелек” и „Орбел Хрумки”.

Дебют: 2010г. на международната винена сцена в рамките на общото представителство на Българската асоциация на независимите лозаро-винари. Събитието е т.нар. антепримата- преглед на текущата винена реколта, Gran Cru della Costa Tfskana, гр. Лука Тоскана

www.orbelus-bg.com

Офис:

София 1606 ул. "Лайош Кошут"39

Адрес

село Кромидово

Телефони

+359 2 951 54 95

E-mail

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.