IN VINO VERITAS!

Виненият път по долината на Струма

Приятели,
 
Завърши поредната инициатива на екипа на „Арт Идея Бг” и „Кулинарен туризъм в България”, посветена на „Винения път по долината на Струма”. Нашето пътуване през последните дни на месец юли бе вълнуващо и незабравимо изживяване. Очаровани сме от пейзажа в тази най-южна част на Югозапада с неговите обширни пространства, меки и слънчеви хълмове, високи планински била в далечината и топлите благодатни течения, носени от беломорския вятър.
 
Антична слава, винени традиции от поколения, гостоприемни, искрени и работливи хора- това срещнахме и наистина сме обнадеждени, че нещо добро се случва на тази гранична земя, преживяла толкова много исторически превратности.
 
Започнахме нашата програма от София и само след 160км. стигнахме отклонението за Мелник- винената столица на Югозапада. По предварително набелязаният ни маршрут, съвместно с винарските изби, първата ни спирка бе село Левуново и лозовите масиви на винарна „Стримон”, след това: Мелник с Лумпарова къща, където е храмът на виното на „Стримон”, Винената галерия- единственият по рода си винен магазин на Югозапада и дори в България, прокламиращ виното от долината на Струма с вкус и любов, Рожен с винарната и хотел на изба „Златен Рожен”,  забележителният Роженски манастир и кокетната „Динчова къща”, където могат да се дегустират вината на изба „Орбелия”.
 
Пътят продължава към село Хърсово и поетично наречената „бяла лястовица на Струма” – „Вила Мелник”, към Кромидово и домът на биологичното вино „Орбелус”, към Село Капатово и винарната на „Златен Рожен”. Стигаме и до най-южната точка до масивите на „Рупел” и тяхната нова изба в село Долно Спанчево.
От другата страна на река Струма, в подножието на красивата Беласица, ни посрещнаха във винарна „Орбелия” в село Коларово, недалеч от гр. Петрич
 
Предстоят инициативите за популяризиране на винения туризъм в гр. Сандански и интересния регион в подножието на Рила, недалеч от Благоевград в селата Логодаж и Смоч`ево
 
Фототурът „Виненият път по долината на Струма” е  начало на инициатива, подкрепяна от всички винарски изби в региона на Югозападна България. Целта е развитието на винения туризъм, привличането на вниманието на туроператори и винени почитатели.
 
Всички материали по инициативата „Виненият път по долината на Струма” се предоставят свободно на туроператори и фирми, организиращи събития с тази тема.
За тази цел е необходимо да ни бъде изпратен e-mail на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. и да бъде осъществена среща- разговор по въпроса.

Инициативата "Виненият път по долината на Струма" се осъществява с подкрепата на: "Вила Мелник", "Златен Рожен", "Орбелус", "Стримон", "Орбелия", "Рупел", "Синтика"!

Телефони

+359887769946

E-mail

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.