Вкусът на Банско ®

За хляба

Хлябът е основна храна за българина и символ на благополучие и живот. Той изразява идеята за здраве, плодородие, брак и семейство.

Хлябът е свещен и важен ритуален елемент  от раждането на човека, та чак до смъртта му. 

Хлябът пръв се слага на трапезата. С него посрещат  младата невеста в  дома на жениха. С хляб под мишниците се прекрачва прага на новата къща. Ритуални пити, погачи, краваи, колачета  се правят за всички големи християнски празници / за Бъдни вечер и Коледа, за Великден и др./ Питка се меси за отбелязване на 40 дена от раждането на бебето, питка с мед /престъпулка/ознаменува  прохождането на детето. Изваден от пещта, хлябът се оставя да почива, вярвайки се, че в този миг той обикаля житната нива. Топлият хляб има душа и затова не се реже с нож. От него няма по-голям и всяка разпиляна трошица е грях.

Хлябът е  дар

Той  е средство за общуване и за изграждане на връзки. С празни ръце не се ходи на гости и  празна паница не се връща.

Споделянето на хляба, общото ядене и пиене е древна практика и е основа на съюзяването. Отглас от този прастар обичай са общите селски трапези на Гергьовден, на честването на светци, на курбани и по други поводи.

Хлябът е един от най-древните символи на слънцето

на девството и брачното щастие. Често той ритуално се разчупва над главите на младоженците и над родилката, когато бебето става на 40 дена.

Традиционните празнични хлябове имат своята специфична орнаментика,  която е богато смислово натоварена. Тя носи идеята за дома, за земеделския бит, за определени ритуали /при сватбата се прави плитка, пиленца и цветя,  кошара с овце украсява гергьовската питка, Боговица с дом и огнище е характерна за  Коледа, а  при смърт и помени се използва християнската символика/.

Често към хляба се поставят допълнителни елементи:

Зелено / чимшир, здравец, бръшлян, босилек/ за дълголетие и здраве 

Червено за предпазване, срещу уроки, здраве, девство

Златна пара, изразяваща сакралната връзка между поколенията,  богатството. Затова и парата в погачата с късмети се запазва и носи късмет. От златото бягат лошотиите,  затова булките, родилките и бебето носят златна пара.

Ябълка за плодородие и деца /при сватбените обичаи/,

Орехи за изобилие

Мед за сладък живот

Сол за богатството на къщата

Фотосесия "Вкусът на Банско"

Адрес

гр. Банско, ул. "Струма"2