Питка за Бъдни вечер

Рецепти

Питка за Бъдни вечер

Необходими продукти:
около 1кг. брашно
3с.л. захар, 1с.л. сол, 1 пакетче суха мая
60мл. олио; 2ч.ч. топла вода
 
Начин на приготвяне:
Брашното се пресява в широк съд. От количеството се отнема 1 ч.ч. и се оставя на страни, за да се използва по-късно при месенето. Добавят се солта, захарта и сухата мая. Ако се използва прясна  мая, то тя се размива в топлата вода и се оставя да бухне.
 
В брашното се прави кладенче. Топлата вода се смесва с олиото и се изсипва на тънка струя, като едновременно с това с голяма дървена лъжица се бърка тестото. Когато цялата течност се поеме, ръцете се набрашняват и започва месенето на тестото. Тестото трябва да е меко.
Добре омесеното тесто се намазва с олио, покрива се с фолио или кърпа и се оставя да втасва на топло.
Набухналото тесто се омесва втори път. От количеството се отделя една част, която ще се използва за украса на питката.
Тестото се изсипва в намазнена кръгла тавичка и се заглажда отгоре. Пристъпва се към декорацията. От късове тесто се оформят гайтани, които оформят различни декоративни елементи. Много важно е да се пресъздаде идеята за дом, огнище и членовете на семейството.
Украсената питка втасва втори път.

Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса около 40-45мин., след което се изважда, напръсква с водица и покрива с памучна кърпа.

В хляба на Бъдни вечер се поставя сребърна пара за късмет.
Хлябът се поставя пръв на масата, освещава се като най-възрастния член на семейството я разчупва и обрича всеки комат първо на Богородица, после на къщата и на всички членове на семейството. Оставя се комат и за починалите близки хора.

На който се падне сребърната пара, той ще бъде най-големият късметлия през годината. Ако тя се падне в комата на Богородица, късметът ще бъде за цялото семейство.
Сребърната пара не се прибира, а се оставя в домашния олтар.

Весели празници!