Питка Слънце

Рецепти

Питка Слънце

Необходими продукти за тестото:
760гр. брашно
250мл. топло прясно мляко
125мл. разтопено масло
2 яйца
2 плика суха мая
3 неголеми супени лъжици захар
1 неголяма супена лъжица сол

100мл. топло масло за намазване между отделните кори
1 суров жълтък с 30мл. прясно мляко за намазване на питка преди да се сложи във фурната за печене
Сусам и маково /ленено/ семе за поръсване

Начин на приготвяне:
Брашното се пресява в дълбока купа, добавя се маята, солта и захарта.
Прави се кладенче и при непрекъснато бъркане с дървена лъжица се изсипват смесените предварително яйца, мляко и масло. С набрашнени ръце започва месене на тестото, без да се добавя допълнително брашно. Когато стане гладко, намазва се с олио, за да не хваща кора, покрива се с кърпа и се оставя на топло да втасва.

След първото втасване следва продължително месене на тестото.
Готовото тесто е меко, гъвкаво и приятно на пипане. Разделя се на 2 части. От първата част се разрязват с ножа 5 парчета, които се омесват отделно на малки питки.

Застила се с хартия за печене голяма правоъгълна тава.
Всяка питка се разточва на тънка кора с диаметър около 20см. За улеснение, можете да ползвате кръгла форма от дъното на торта, за да получите хубави и еднакви кръгли кори. Корите се точат една по една и се поставят едни върху други, като между слоевете се маже с разтопено масло. Последната кора се разточва малко по-голяма, за да загърне всички останали и да се подмушне под основата.

Така поставените кори се разрязват на 8 лъча от центъра до към 2 см. от края на кръга. Трябва да се ползва много остър нож, защото тестото е доста меко. Получените триъгълници се обръщат от центъра към периферията на кръга, като така се отварят лъчите на слънцето. В средата на питката остава празен кръг.

От втората половина от тестото се отрязва 1/3 част., а с останалата се повтаря вече описаната  процедура по получаването на многолистно тесто от 5 кори, но с по-малък диаметър. Корите една по една се поставят в центъра на тавата. Разрязват се с остър нож също на 8 лъча и се обръщат от центъра към периферията като втори ред слънчеви лъчи, като се внимава да се разминават лъчите на големия и малкия кръг.
В центъра на питката се поставя останалото тесто, оформено като кръгла топка.

Тестото се намазва с разбития жълтък с мляко. Лъчите и се поръсват със сусам, а сърцевината- с маково или ленено семе.
Питката се покрива и оставя да втасва втори път.

Печене:
В предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути.

Готовата питка Слънце е невероятно крехка и хрупкава, напомня кроасан с масло