Пирин лято и зима

Ски и слънце в Банско

Ски Център Банско е модерна зона, изградена в Пирин по склоновете на връх Тодорка. Разполага с разнообразни възможности за практикуване на снежни спортове, както за деца, така и за възрастни.

Началната точка на центъра е първа станция на кабинковия лифт, което е на 2,5км. от центъра на град Банско. Тук се намират касите за издаване на билети и паркингите за лични автомобили.  През новогодишни и празнични дни се получава  стълпотворението на касите. Удобството, което спестява чакане за билети, е възможността за електронно презареждане на ски карта и използването на една карта за ски центровете Банско, Боровец и Витоша.

Самата ски зона включва в себе си няколко добре обособени района

Най-ниската част е Чалин валог, където са първите изградени писти на Банско още от 60-те години на 20 век.

Междинната станция на кабинковия лифт е  най-високата точка на Чалин валог- 1467м.н.в. Двете писти се обслужват от седалков лифт.

Зоната е много слънчева и приятна за начинаещи скиори, деца и за шейни. Единственият недостатък е, че снежната покривка  се задържа за кратко.  До мястото може да се отиде и с личен автомобил. Пътят е удобен и почистен през зимата.

Бъндеришка поляна /1635м.н.в./ е в центъра на всички събития в ски зоната.

В района са построени няколко  ресторанта, детска ски градина, трасета за ски бягане, стадион и стрелбище за биатлон. Панорамата е удивително красива. Виждат се високите върхове на Вихрен, Кутело  и Черна могила, както и писта „Умберто Томба”, където се провеждат състезанията от световната купа по ски.

От Бъндеришка поляна тръгват няколко лифта, които изкачват скиорите до върха на Тодорка на 2600м.н.в. Пистите, които се спускат по западния склон са с висока трудност и за експерти в този спорт.

Докато Бъндеришка поляна е в сянка сутрин,  Шилигарника /1725м.н.в./ е слънчев рай. За съжаление, пеш от Бъндеришка поляна до Шилигарника не може да се стигне, поради тесния банкет покрай асфалтовия път. Разстоянието от Банско до Шилигарника е около 10км.

Най-новото съоръжение на Ски център Банско е супер удобният 6- седалков лифт, който за 5 минути качва скиорите от Шилигарника до върха на пистите Тодорка и Балканиада. Имената на пистите навяват спомен за далечната 1986г., когато са просечени трасетата и  се поставя началото на международната изява на курорта Банско с домакинството на Балканиадата по ски.


Прекрасните писти на Платото са любов от пръв поглед

Лек наклон, стара гора, вълнист терен, божествен пейзаж от белоснежни върхове на изток. Виждат се  Стражите, Газей, Каменица и много други. Мястото е доста заветно и предпочитано за почивка, слънчеви бани и хапване в кокетния планински бар.

За съжаление хората, които не са скиори, трябва да заплатят пълната цена на ски картата, за да се изкачат до Платото и да се потопят в красотата на зимната планина.