Банско-духовност и култура

Часовникът на хаджи Вълчо

Може би сред най-известните личности на Банско от Ранното българско възраждане, та чак до днес е и хаджи Вълчо /живее през първата половина на 18век/. 

Богатият търговец, който доказано е брат на Паисий Хилендарски и на игумена на Зографския манастир Лаврентий в Атон, е бил голям благодетел и дарител. Той произхожда от почитания Ба/х/анов род и е родоначалник на голяма фамилия /Хадживълчеви/, която и до днес пази спомени за вековната си история.

Сред вещите останали от онези времена е старият хаджийски часовник. 

Предаван от поколение на поколение на най-големия син в рода, този часовник се оказва много здрав.

Неговата марка е Charles Cabrier и е произведен в Лондон в периода между 1761 до 1764г., според проучването и експертното мнение на г-н Емил Дафчев от Политехническия музей в София.

Джобният часовник е масивен, с красив циферблат, на който са изписани както арабски, така и римски цифри за означаване на времето. Поставен е в корпус от три части с външна обвивка от черупка на костенурка. Тялото с часовниковия механизъм има впечатляващ декоративен гръб, на който е изписано името на производителя и серийния номер.

С благодарност към Светлана Дяконова, наследница на хаджи Вълчо, за предоставента възможност за заснемане на този забележителен експонат.