Ти-бон стек

Рецепти

Ти-бон стек

Рецепта от изисканото меню на ресторант Uva Nestum, град Гоце Делчев

Още в самото начало на съществуването на сайта за кулинарен туризъм. Годината е 2012. 

Най-вкусните телешки пържоли, са така наречените от англичаните Ти-бон стекове

Те са крехки и специфични. Централната кост на стека, която наподобява буквата Т, визуално разделя бонфиле от контрафиле в едно и също парче месо. 

Продукти

  • Ти-бон стек с дебелина около 2,5см.;
  • Картофен чипс;
  • свежа гарнитура от рукула и домати чери, овкусени със зехтин и балсамико.

Начин на приготвяне

Преди да се приготви, стекът се оставя два часа само със сол и черен пипер, след което се нагрява силно плоча или оребрен тиган. 

Поставя се стекът върху плочата за 3- 4 минути от всяка страна, за да хване хубава коричка и да се запечатат добре соковете вътре в него. 

Изважда се и се поставя в тавичка с малко зехтин.

Следващата стъпка е поставянето на месото в загрята фурна на 180 градуса и запичането му на грил за около 15 минути.

Стекът се сервира в затоплена чиния със свежа гарнитура по избор, картофки и със задължителното хубаво червено вино на ресторант Uva Nestum.