Рецепти
Ти-бон стек
Рецепта от изисканото меню на ресторант Uva Nestum, град Гоце Делчев
Още в самото начало на съществуването на сайта за кулинарен туризъм. Годината е 2012.
Най-вкусните телешки пържоли, са така наречените от англичаните Ти-бон стекове
Те са крехки и специфични. Централната кост на стека, която наподобява буквата Т, визуално разделя бонфиле от контрафиле в едно и също парче месо.
Продукти
- Ти-бон стек с дебелина около 2,5см.;
- Картофен чипс;
- свежа гарнитура от рукула и домати чери, овкусени със зехтин и балсамико.
Начин на приготвяне
Преди да се приготви, стекът се оставя два часа само със сол и черен пипер, след което се нагрява силно плоча или оребрен тиган.
Поставя се стекът върху плочата за 3- 4 минути от всяка страна, за да хване хубава коричка и да се запечатат добре соковете вътре в него.
Изважда се и се поставя в тавичка с малко зехтин.
Следващата стъпка е поставянето на месото в загрята фурна на 180 градуса и запичането му на грил за около 15 минути.
Стекът се сервира в затоплена чиния със свежа гарнитура по избор, картофки и със задължителното хубаво червено вино на ресторант Uva Nestum.