Градът

Град Гоце Делчев

Град Гоце Делчев е административен, културен и търговски център от голямо значение за Югозападна България. Градът, както го наричат хората от цялата околност, има особен ритъм и живот. 

Градоустройственият план на централната част запазва възрожденската идея от пресичащи се улици, стигащи до общ център с "пет кьошета". Правят впечатление спретнатите ресторанти и изнесени навън кафета. В обедните часове градът оживява и на всякъде се сервира обедно меню на достъпни цени.

Градът е известен с вкусната шкембеджийница на една от главните пешеходни улици, от която от зори се носи специфичния аромат, многобройни баничарниците и сладкарници със собствено производство. Освен това, 80% от хляба за курорта Банско, всъщност идва от Гоце Делчев. 

Отварянето на границата с Гърция стимулира отварянето на нови магазини като този за бонбони и подаръци от белгийски шоколад

Гоцеделчевският край е единствения в България, където раждаемостта е над средното ниво за страната, процентът на млади хора е висок, а безработицата по-ниска.

За разлика от топ дестинациите на България, които се задушавата от бетонени комплекси, тук се инвестира в малките ваканционни къщи и развитието на екотуризма. 

Несъмнено, добрият тон идва от архитектурните резервати Ковачевица и Лещен. По техния път вървят никому неизвестните преди села Делчево, Долен, Тешево, Гърмен, Хаджидимово и др. На картата отново се появи селото с живописно име Гайтаниново и ваканционното селище Омая, Балдево и др. 

За много хора Градът е място за добър пазар, заради текстилния завод ROLMAN, фабриките за обувки в Хаджидимово и многото магазини.  

Долината на река Места е подходяща за винопроизводство.

Uva Nestum е изисканият комплекс, където наред с вкусната храна, може да се дегустира вино от собствените лозя на фирмата. А в Делчево пък, всяка година на Трифон Зарезан се осъществява традиционен конкурс на местните производители на вино и ракия, в партньорство с камарата на винопроизводителите от гръцкия район Драма.