Престъпулка

Вкусът на Банско ®

Престъпулка

Първите самостоятелни стъпки на малкото дете са голям празник в живота на семейството и той се отбелязва с радост и надежда за успешен и стабилен живот. Изборът на деня за събитието не е случаен, а се съобразява с лунния цикъл и деня от седмицата. Луната трябва да е в период на растеж /новолуние/, за да расте детето, а денят да е чист и свещен: най-често понеделник, четвъртък или неделя. Родителите поканват на празника близките си роднини /предимно жени/, съседи и най-вече деца. Подготвят се с почерпка и сладка пита.

Питката за престъпулка се замесва специално, като се оформя на отделни колачета за всички присъстващи. Намазва се отгоре с мед.

Ритуалът се осъществява през деня, на улицата пред къщата на детето, за да има то широки хоризонти и прави пътища, по които да тича. Според традиционната култура, в живота всеки човек трябва да намери своя другар, който да му бъде опора и сила. За това се приготвя китка със здравец и цвят от мушкато, завързани с червен конец и пара /монета , пари/. От насъбралите се деца се избира умно, хубаво и добро дете от другия пол, което ще вземе първото парче от ритуалния хляб, а заедно с него и китката цвете с пара. 

По време на престъпулката се гадае за бъдещата професия на детето и за неговите наклонности. Подготвя се поднос най-различни предмети и играчки, символизиращи различни професии. Малкото дете избира от тях, дава му се медена питка и всички го насърчават да тича.

След него първият комат грабва избраното момченце или момиченце. Всички присъстващи се присъединяват към ритуала и тичайки правят своите наричания и благопожелания.

Вижте рецептата за това как да приготвите Сладка пита за прохождане на дете