
Рецепти
Тарама хайвер
Необходими продукти за 1 порция
- 1 с.л. (с връх) хайвер;
- половин глава средно голям лук;
- сока на 1/2 лимон;
- 2 филии (с дебелина, около 2,5 см.) бял хляб с изрязани кори, добре е да е по-сух селски хляб;
- Слънчогледово олио (1 ч.ч. или повече);
- Сол на вкус.
Начин на приготвяне:
В дълбока купа първо се пасира лука, а после се добавя хайвера като процесът продължава до неговото разпукване. Получава се смес с вид на каша.
Хлябът предварително се накисва във вода и се изтисква добре с ръце. Добавя се към хайвера и отново всичко се пасира.
С помощта на миксер постепенно и на тънка струя се добавя олиото, разбиването на тарамата продължава. Сместа постепенно бухва. Следва тънка струя лимонов сок, като се внимава чрез дегустация да не се получи кисел вкус.
Ако хайверът стане много гъст, може да се добави малко вода при непрекъснато бъркане и до получаване на желаната консистенция.
Добавя се сол на вкус.
Тарама хайверът се е наложил в днешното меню като чудесно предястие. Особено предпочитан е в комбинация с препечени многозърнести и пълнозърнести хлебчета.
Рецепта от ресторантите на Пирин Голф и Кънтри Клуб