Тодоровден

Конската подкова

Връзка с по-стари времена носи и идеята за конската подкова. 

Тъй като е изработена от желязо, подковата семантично се причислява към талисманите с предпазващи и пречистващи качества. Щом конят е подкован, значи е защитен от зловредни влияния. За това и стара подкова, поставена над портите на дома, защитава членовете на семейството от лоши очи, проклятия и завист.

Говорейки за подковите, неминуемо се свързваме със сакралната  и магическа дейност на ковачите.

Ковачите владеели огъня и познавали свойствата на метала. Те създавали непобедимите мечове и щитове на най-големите антични богове и герои. От тук идва силата им на предпазващи и защитаващи. Тайното им знание несъмнено не трябвало да напуска общността, затова често те са били осакатявани, така както е бил  и античният бог Хефест.

Устойчивите древни представи за важната роля на ковачите в живота на обществото, влизат в християнката идеология, чрез  светците покровители на ковачите. В митологизираните разкази за тях задължително присъства подковата.

В Англосаксонската  и Римокатолическата Църква съществува митът за свети Дънстън, живял през 10в. /чества се на 19 май/. 

Според поверието, при светеца се появил дяволът и пожелал да бъде подкован. Дънстън започнал да му поставя метала толкова болезнено, че дяволът поискал да се откаже и твърдо обещал, че няма да се появява на места, където има подкова. Отглас от тоз мит е изработването на хлопалата на външните врати на къщите във формата на подкова.

В Православното християнство функциите на покровители на ковачите и ювелирите са пренесени в култовите образи на светците  Антоний Великий (Антоновден, 17 януари) и Атанас /Атанасовден , 18 януари/.

Не съществува единно мнение как да бъде разположена подковата над вратата на жилището.

Българите и руснаците я поставят надолу, като така се изразява идеята за дом, за нещо, което е покрито и предпазено. Сред европейските народи се среща и вариантът на поставяне на подковата нагоре, за да се запази не само късметът, но и материалното благополучие на дома.

Конна база Периволас, с. Бачево

www.perivolasbg.com

Адрес

с. Бачево Конна база Периволас

E-mail

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.