Банско-духовност и култура

Уъркшоп за мъже

Древният и магнетичен занаят на ковачите се възражда с голяма сила в Банско. 

Владетелят на огъня Радослав Сарафов, заедно с баща си и брат си могат да бъдат открити всеки делничен ден в малката семейна ковачница в покрайнините на града в посока село Баня.

През 2011г. Радо  получава  признание от  големия холандец- ковач HUUB SENSEN , който на 80 години идва сам в Банско, за да предаде тайните си на младия българин.

Творбите на "Братя Сарафови" са емблематични за банските механи: „Воденицата”,  „Бански хан”, „Дедо Йонката” и др. Лампите в механа „Молерите” са от началото на творческия им път. Най-скорошното попълнение са полилеите в "Шато Антик" и фенерите на градския площад. Интересни са превъплъщенията на старите гевгири, паници и газови лампи, които майсторите правят за механа "Турската баня " в гр. Разлог и мостчетата в градския парк, освен това- полилеите на винарната Гълъбова къща в с. Делчево и др.  

Несъмнено Банско и региона са станали по-красиви с неговото творчество.

В ковачницата се провеждат невероятни като изживяване занимания за изковаване на нож от дамаска стомана. 

Обучението включва 40 учебни часа в рамките на един месец, през съботите и неделите. 

Цената е на час, като за да се състои начинанието е необходимо да се съберат 4-5 души.

Изпитанието не е за сила, а за знание и ловкост.

Международна среща на ковачите всяка година е през месец май и се осъществява в Украйна, в град Иванофранкивск. Всяки осъществено обучение подпомага участието на Радо на фестивала!

www.ironbrothers.com

Адрес

гр. Банско, ул."България"1

Телефони

+359893513854
+359896327222