Винен туризъм

Лумпарова къща, Мелник

Духът на голяма възрожденска фамилия цари в тази уникална къща. 

Издигаща се на хълм, скрита сред малки калдъръмени улици, тя е надарена с прекрасни гледки, уют и комфорт с артистичен почерк. Дизайнерът Ясен Панов е създател на цялостната визия, авторските мебели и пространството, както и на иконите върху стъкло във винарната. Богомил и Илияна Пейкови са автори на витража в дневната, а пъстрите и жизнерадостни картини по стените са на художника Тодор Маринов.

Лумпарова къща носи невероятно и типично българско изживяване с гостоприемни домакини и вкусни гозби, специално приготвени за случая.

Чужденците описват Лумпарова къща като любов от пръв поглед.

Българите, избрали мястото за свят празник, намират „възкресението на доброто, красивото и възвишеното”, втъкани в цялостната атмосфера на Мелник.

Мястото е чест избор за важни дни като кръщенета, семейни годишнини и посрещане на скъпи гости. 

Механата е просторна с голяма камина и пещ- капацитет 25-30 души. Спалните помещения са на горните етажи /общо 6 на брой/, като се обединяват от слънчева дневна с тераса. Рисуваните тавани, просторните стаи с огнища, ръчно тъканите ковертюри, създават усещане за автентичност.

Къщата има своя „храм на виното”, вкопан в пясъчника. Тук отлежават при естествени условия и  постоянна годишна температура специалните вина на винарска изба „Стримон”.

Предлагат се дегустации, винени турове и възможност за закупуване на вина с марката „Стримон”.

Винен пакет „Ухание на вино и история”- включва дегустации, музика от мелнишкия край в залата с невероятна акустика и анимация по предварителна заявка.

Лумпарова къща е подходяща не само за винен, но и за кулинарен туризъм. 

Топла пита, домашни гозби, гювечи, български традиционни специалитети, домашни сладка, компоти и туршии,и какво ли още не с истински вкус! И тъй като домашната храна се приготвя бавно, изисква време и подготовка, кулинарните турове са по предварителна заявка и се отличават със сезонно меню.

София- Мелник- 177км, Сандански- Мелник - 22км., Петрич- Мелник -27км., Мелник- Рожен-6км., Банско – Мелник -104км.

www.lumparovamelnik.com

www.strymonwine.com

Адрес

гр. Мелник ул”Мелник”102

Телефони

+359 7437  2218 +359 889 231933