Културни забележителности

Кордопуловата къща в Мелник

Забележителна сграда - знак за величието и богатството на Мелник през периода на Възраждането. 

Изградена е на възвишение в горната част на града през 1759г., състои се от 4 етажа и впечатлява със своя простор и светлина. Къщата изразява самочувствието на богатата търговска фамилия Кордопулос, която имала контакти със Западна Европа и донасяла в Мелник тънък естетически вкус, венецианското стъкло и съвременни за времето си знания за правене на вино. Последният представител на рода- Манолис Кородпулос получава специализирано образование във Франция, но за съжаление е убит по време на Балканската война през 1912г., когато турският гарнизон напуска Мелник.

Къщата е красива с високи тавани, с пъстро изрисувани стени и врати на вградените гардероби. Най-вероятно е имала представителни функции, посрещала е гости, търговски партньори и местни власти.

Площта на гостната стая е 90кв.м. Миндерите покрай прозорците и подът са застлани с ръчно тъкани черги и възглавници, които представляват немалка етнографска колекция. 12-те цветните венециански стъкла допълнително оживяват интериора, а под тях са разположени прозорци, от които се открива гледка към целия град.

Интересна е стаята за преговори, традиционният ъгъл /кьошка/, където мъжете обичали да посядат и да наблюдават цялото домакинство, и така нар. турска стая. Турската стая е единствената спалня, която може да се види в музея. Формата на огнището напомня минаре на джамия със заоблени страни, но със смела отлика – кръст, поставен в кръг на върха и.

Къщата притежава зимна и лятна градина, турска баня, както и тайници/скривалища. 7 вътрешни стълбища свързват отделните пространства.

Основният бизнес на Кородопулос бил производството и износа на мелнишко вино.

Запазената и до днес действаща изба, е с капацитет 250 -300т. вино. Тунелите в пясъчника, където се помещават бъчвите са с дължина 150м. Наследство от миналото са огромните бъчви с вместимост от 12т., 7т. и 3т. Според някои източници най-голямата бъчва тук била 30 тона.

www.kordopulova-house.com