Културни забележителности

Роженският манастир

Роженският манастир e духовен център на Югозападна България, посветен на Светото Рождество Богородично. Манастирът е панормано разположен на южен склон на планината Пирин, на около километър от с. Рожен, на 6 км от гр. Мелник и на 16 км от гр. Сандански. Над него по хубава пътека се изкачват пясъчните пирамиди, които възнаграждават планинските почитатели със запомнящи се гледки от високо.

Асфалтовият път до манастира е тесен и на места с пясъчни наноси от дъжда, което го прави проходим само за леки коли. Препоръчваме хубавата еко пътека, която започва от центъра на село Рожен.

Точната дата на основаването на Роженския манастир не е известна, но за първи път името му се споменава в преписка към гръцки ръкопис от 13в. По това време Мелнишката област е управлявана от деспот Алексий Слав, племенник на българския цар Калоян (1197-1207). По време на османското нашествие и власт манастирът е бил многократно подлаган на разрушения, но винаги възстановяван.

Роженският манастир се споменава отново през 1551г. в ръкопис на тогавашния игумен Козма. От тогава датира главната църква, трапезарията и някои жилищни сгради. От първата половина на 18в. е обновяването и вътрешното оформяне на главната църква, което завършва през 1732г. Известен е с чудотвораната икона на Богородица и ажурия дърворезбен иконостас, дело на майстори от Дебърско. Вътрешните стенописи на църквата показват стилово сходство със стенописите от църквата в село Добърско.

Манастирът достига своя апогей през 19в. и по-късно се превръща в убежище на революционните дейци  и войводи на ВМРО. Близо до него е погребан видният революционер Яне Сандански.

Роженският манастир е постоянно действащ, добре поддържан и отворен за посетители през цялата година. Притежава музейна сбирка от ценни икони, религиозни  предмети, дарения на поклонници и етнографска колекция от носии и шевици от Югозападна България.

Адрес

село Рожен

Телефони

+359 7437 222