Сто добри неща

Храм "Св. Св. Петър и Павел"

„Св. св. Петър и Павел“ е възрожденска църква в град Добринище , част от Неврокопската епархия на Българската православна църква. 

Построена е през 1835 година в центъра на града. 

В архитектурно отношение представлява трикорабна псевдобазилика. На изток има абсида, два купола и притвор. Дървената камбанария на църквата изгаря през 1913 година и на нейно място през 1926 година е издигната висока каменна кула. В същата година църквата е ремонтирана, като са разширени прозорците и са изградени барабаните на купола. Храмът е изграден от камъни.

Трите кораба в църквата са разделени от две колонади, които са свързани с арки. 

Подът е с плочи, сред които е плоча с двуглав орел, която е пренесена от разрушената църква „Успение Богородично“. 

В 1867 година вътрешността на църквата е украсена с изрисуван архиерейски трон, резбован олтар, амвон и проскинатрий. Царските двери и поясите на иконостаса са украсени с позлатена, ажурна резба, дело на майстори от Дебърската художествена школа.

Особена ценост е иконата на Богородица, смятана, че отваря вратите към сърцето на Господа.

При ремонта в 1926 година от стенописите в интериора са запазени само четири медальона с евангелистите, а рисуваният иконостас е пребоядисан. Десетте царски икони са от 1835 година и от II половина на ΧΙΧ век и са дело на четирима зографи. 82-те икони от апостолския пояс в два реда според изкуствоведа Атанас Божков са дело на Тома Вишанов.

Църквата е дейставща с литургии всеки ден и по празници