Минералният извор

Сто добри неща

Минералният извор

На територията на днешно Добринище е имало от хилядолетия живот. Водата е онази природна благодат, която дарява здраве и дълголетие, и причина хората да населяват това докоснато от бога място още от Античността. Когато това се съчетава с красива природа и гора в екологично чист регион, потенциалът за развитие на балнеотуризма в Добринище значително се повишава.

В града има 17 извора с минерална вода. Разположени са в северната част покрай течението на реката. Водата е хидрокарбонатно-сулфатно-натриево- флуорна. Тя е без мирис и утайка и е приятна за пиене. Температура и се движи в границите между  30-43 градуса. Добринишката минерална вода се използва чрез бани  и пиене. По лекарско предписание тя лекува различни заболявания.

Баните се препроъчват и  имат доказан ефект при хронични заболявания на ставите, костите, мускулите, сухожилията, при хроничен ставен ревматизъм, последствия от костни счупвания, наранявания и контузии. Минералната вода повлиява добре на хронични заболявания на периферната нервна система /невралгии, ишиас, лумбаго, радикулит, плексити/, на хронични гинекологични заболявания и на кожни проблеми /екземи/. Потапянето и продължителното престояване в минералния басейн е най-добрата терапия за уморените мускули и цялото тяло след дълъг скиорски ден или планински преходи. 

В града съществува обществена баня, разположена сред голям парк. Мъжкото и женското отделение разполагат със съблекални и  басейн с дълбочина 1,20м. Басейните се пълнят с непрекъснато течаща свежа минерална вода, идваща направо от извора с естесвена температура между 33-37 градуса. Тъй като водата не се допълнително разхлаждане или затопляне, тя запазва максимално лековитите си качества.

Водата в басейните се сменя основно 2 пъти в деня.

На посетителите се предлагат вани за самостоятелно ползване.

Банята е общинска собственост. Цената на билета е 1,50лв. за възрастен и 0,60лв. за деца. Работното време е всеки ден от 7,00ч. до 20,00ч.

След водната терапия могат да се ползват масажи, козметични процедури и фризьор, салоните на които са разположени в самата баня.

В двора на банята има стара пералня. Меката топла вода е като балсам за тъканите и запазва техните цветове. Хората от целия регион обичат да я ползват.

Друго популярно място е малък открит басейн, т.нар. римска баня, намиращ се в края на градчето в посока село Елешница. Кътчето е красиво и припечно. Ако вярвате в идеите за живата сила и паметта на водата, това място е за Вас.

Адрес

гр. Добринище

Телефони

+359 7447 2228