Рецепти
Шупла от Разлог
В Разлог и региона са познати различни рецепти за шупла. В някои от тях, шуплата е хрупкава в други е мека и тестена, в трети- запечена на няколко пласта във фурна.
Необходими продукти:
2-3 яйца
400мл. кисело мляко
1ч.л. сода бикарбонат
500гр. брашно, щипка сола
1 купичка натрошено сирене
Щипка сол
Бучка масло
Начин на приготвяне:
Яйцата се разбъркват в дълбока купа. От киселото мляко се отнема 1 чаена чаша и в нея се активира содата. Добавя се киселото мляко и чашата с кипналата сода.Разбърква се и внимателно се пресява и разбърква брашното, щипка сол. Получава се гъста течност, напомняща консистенцията на боза.
Фурната се загрява предварително на висока температура. Тава с кръгла форма се нагрява в фурната, след което се пуска бучка масло, която се размазва хубаво и отново за минута се връща във фурната. Горещата тава се изважда и внимателно в нея се разлива течността. Връща се във фурната. След като тестото хване коричка, дърпа се отново, намазва се с масло и се поръсва със сирене. Запича се финално.
Сервиране:
Още топлата шупла се разкъсва на парчета, слага се в плитка чиния и се сервира със студена мътеница.
За отличния резултата на тази рецепта Ви препоръчваме използването на млечни продукти: кисело мляко ,масло и сирене, с марката "Велес" от град Разлог