Рецепти
Салата Цезар
Необходими продукти:
За 4 порции
1 салата айсберг
3 филии хляб според личните предпочитания
5г сирене пармезан за поръване
Дресинг:
6 филета аншоа
2 скилидки чесън, намачкани
2с.л. дижонска горчица
25мл. бял винен оцет
2 жълтъка
80 мл. зехтин
20гр. прясно настърган пармезан
Прясно смлян черен пипер
Начин на приготвяне:
Филиите хляб се нарязват на дълго, намазват се със зехтин и се посоляват. Изпичат се до хрупкавост във фурна за около 10 мин., като се обръщат от двете страни и се изваждат.
Приготвянето на дресинга може да бъде ръчно в хаванче или в блендер.
В хаванче се поставят първо филетата от аншоа с чесъна и се счукват до получаването на гладка паста. Добавя се горчицата, жълтъците и оцета. Всичко се пасира добре. На тънка струя постепенно се изсипва зехтина, последван от пармезана и черния пипер.
Готовият дресинг се охлажда за кратко в хладилник преди да се използва.
Сервиране на салата
В дълбока купа се изсипва част от дресинга. Върху него се накъсва на едри парчета айсберга и с леки движения с върха на пръстите се овкусява. Добавя се и останалата част от дресинга. Аранжира се с крутоните и настърган пармезан.
Пожелание може да се добавят пилешки филенца, приготвени на скара или препечено фино парченце бекон
Препоръчваме ароматно бяло вино за тази салата!
Препоръчваме ароматно бяло вино за тази салата!
Пробвайте "Тамянка" на винарска изба "Рупел"