Салата Цезар

Рецепти

Салата Цезар

 
Необходими продукти:
За 4 порции
1 салата айсберг
3 филии хляб според личните предпочитания
5г сирене пармезан за поръване

Дресинг:
6 филета аншоа
2 скилидки чесън, намачкани
2с.л. дижонска горчица
25мл. бял винен оцет
2 жълтъка
80 мл. зехтин
20гр. прясно настърган пармезан
Прясно смлян черен пипер

Начин на приготвяне:
Филиите хляб се нарязват на дълго, намазват се със зехтин и се посоляват. Изпичат се до хрупкавост във фурна за около 10 мин., като се обръщат от двете страни и се изваждат.

Приготвянето на дресинга може да бъде ръчно в хаванче или в блендер.
В хаванче се поставят първо филетата от аншоа с чесъна и се счукват до получаването на гладка паста. Добавя се горчицата, жълтъците и оцета. Всичко се пасира добре. На тънка струя постепенно се изсипва зехтина, последван от пармезана и черния пипер.
Готовият дресинг се охлажда за кратко в хладилник преди да се използва.

Сервиране на салата
В дълбока купа се изсипва част от дресинга. Върху него се накъсва на едри парчета айсберга и с леки движения с върха на пръстите се овкусява. Добавя се и останалата част от дресинга. Аранжира се с крутоните и настърган пармезан.
Пожелание може да се добавят пилешки филенца, приготвени на скара или препечено фино парченце бекон

Препоръчваме ароматно бяло вино за тази салата!
Пробвайте "Тамянка" на винарска изба "Рупел"