Пчелен прашец-здравословни ползи

Рецепти

Пчелен прашец-здравословни ползи

Пчелният прашец е биологично активно вещество и мощен имуностимулант

Пчелният прашец се състои от мънички  цветни зрънца. По същество това е поленовия прашец, който полепва по пчелите, докато те обикалят от цвят на цвят и който те поставят в своеобразни торбички на задните си крачета. Пчелите  доставят прашеца в кошера и пълнят с него килийки, които запечатват после с мед. Пчелният прашец е „хлябът“ за пчелните ларви и от него зависи до голяма степен здравето на пчелния кошер.

Пчеларите се ориентират по цвета на пчелния прашец за типа събран мед: акациев, липов, букет, от магарешки будил и др.

Факти

  • 1 пчела на ден събира от 8 до 20мг пчелен прашец
  • 1 кошер – събира 200-300гр. на ден
  • за 1 сезон от един кошер може да се събере около 4-5 кг. пчелен прашец
  • Около 30кг. пчелен прашец/ годишно консумира едно пчелно семейство

Пчеларите събират пчелен прашец по два начина

  • като поставят приспособления на входа на кошера, в които пчелите „оттърсват“ малко количество от носения товар, преди складирането му в килийките. Зрънцата в тези кутийки се събират всеки ден и се изсушават, след което се предлагат на пазара. 
  • Вторият начин е като взимат прашеца, така наречената перга  от самите килийки вътре в кошера.

Какво е „перга“

В килийките с доставения прашеца вътре в кошера протича млечно-кисела ферментация и той става стерилен, така наречената перга. Пергата може да се съхранява в мед в съотношение 1:1 или 1:2 в полза на меда. Пергата е с много по-високо съдържание на биологично активни вещества от пчелния прашец.

Полезни качества

В 100 гр. прашец се съдържа около 70-80 гр. сухо вещество – от него 7-36 гр. са белтъчини, съдържащи голяма част от жизнено необходимите аминокиселини; въглехидрати – 20-39 г. /предимно глюкоза и фруктоза/; мазнини 1.4-20 гр.; нуклеинови киселини и микроелементи – 1-5.5 гр. /източник: https://zapchelite.eu/добиване-и-съхранение-на-цветен-праше/

Освен това: витамините С, В1, В2, В5, В6, В8, Е; провитамин А, фолиева киселина, биотин, токоферол; ферменти; антибиотични вещества; минерални вещества; биологично активни вещества; липиди, ароматни и пигментни вещества.  Много ценен елемент е и селенът, който подпомага естествените детоксикиращи процеси в организма. 

Прашецът и пергата имат изразено антибактериално действие. 

Лечебни препоръки на пчелния прашец:

При малки деца- при малокръвие, като повишава количеството на еритроцитите и левкоцитите;

При възрастни хора-  значително намалява атеросклеротичните изменения в кръвоносните съдове, поради намаляване на холестерина в кръвта. Добри резултати са получени при хора, страдащи от атеросклероза на мозъчните съдове, при зарастване на рани, при хронични заболявания на черния дроб и стомашно-чревния тракт, при заболявания на бъбреците и пикочно-половите органи, при прекарали тежки заболявания и операции, при физическа и умствена умора, при проблеми с простатата и др.

Как да ползваме пчелния прашец

Като го добавяме към своята закуска с кисело мляко

Като го добавяме към мед

Като го използваме в рецепти за смути