Грис халва

Рецепти

Грис халва

Продукти: 

1ч.ч. грис, 1к.ч. растително масло, 50гр. краве масло. 

Сироп:

1,5ч.ч. захар, 3ч.ч. вода; пръчка  канела, лимонова кора , 1к.ч. пудра захар за поръсване. 

Начин на приготвяне: 

В дълбок тиган се поставя мазнината. След като се загрее, в нея се изсипва гриста и се бърка с дървена лъжица до получаването на златист цвят. Добавя се парче масло, отново се разбърква и се залива с предварително приготвения захарен сироп. 

Десертът се похлупва, дърпа се от огъня и се задушава за 20 минути. 

Грис халвата се сервира охладена, разрязана на ромбове и поръсена с пудра захар.

При желание може да се гарнира с печени цели орехови ядки и парченца круша .

Една рецепта от "Вкусът на Банско"