Дървените съдове са практични

Рецепти

Дървените съдове са практични

Дървото има душа. 

То диша и е живо, дори когато е във вид на съдове, мебели и т.н.

В българската традиция дървените съдове са любими по много причини.

Дървото задържа топлината и поема топлината от ръцете на майстора, ето защо хлябът се меси в дървени корита и престоява на топло в тях.

Дървото изолира от влагата в помещенията и запазва сухи зърнените храни и брашното, които най-добре се съхраняват в дървени сандъци и шкафове.  

Дървото поддържа постоянна температура на храната, такава каквато е била тя в момента на поставянето.  Затова полските работници, овчарите и тръгващите на път, съхранявали храната си в дървени съдове с капаци, без тя да се разлива и да променя вкуса си. В Банско тези уникални дървени съдове се наричат „заструг”. Те мога да бъдат с три съставни части- за две различни ястия и за задължителната шарена или пиперева сол.

Дървото добре поддържано може да се запази десетилетия.

Как да  поддържаме дървените си съдове:

  • Дървените съдове се измиват с гъба и сапун без да се ползват силни миещи препарати
  • Дървените съдове никога не се накисват във вода и не се поставят в миялна машина
  • След като леко се оттекат от водата, те се подсушават с памучна кърпа
  • Съхраняват се в проветриви шкафове
  • Не се намазват с олио или други мазнини, подходящи за готвене, защото те гранясват и мога да повредят съда
  • Дървените съдове преди първото им ползване се намазват със специални масла и най-вече с натурално ленено масло

Майстори на дървени съдове в Банско

Ателие Райна Костадинова, излагат продукцията си на площад "Паисий Хилендарски" в близост до черквата на града. Тел. за контакт:+359 879 92 96 03

Ателие Джолеви, представят своята продукциа на улица „Пирин”68. Тел. за контакт: +359 887 72 67 22

Георги Хаджиев, ателие хотел "Джангал", на ул. „Гоце Делчев” 

Продуктово разнообразие: 

дъски за точене на кори с различни размери, дъски за рязане, бъркалки, точилки, лъжици, щипки, купи, паници, фруктиери, хаванчета за смилане на подправки, съдове за съхранение на храна /з`аструг/, ведра за вода и мляко, дървени чаши, трикраки столчета и мн. други

Използвани материали: орех, елша, череша, бяла мура и др.

Адрес

гр. Банско