Банско-духовност и култура

Благой от улица „Пирин“ в Банско

Когато си разбираш от работата, клиентите бързо те намират. 

Благой Джолев прави дъски от подбран дървен материал, импрегнирани с натурално ленено масло. Изпълнява различни поръчки и приумици. В малката работилница,  на централна улица в Банско, клиентът може сам да подбере дървото според желанията си и красотата на текстурата, получена от годишните кръгове. Специфичното при продукцията на майстора е, че той прави изделията си не от слепени дъски, а от цял дънер или талпа. Това предотвратява напукванията и дава дълъг живот. Освен всичко друго, той може да Ви направи дървена купа за месене на брашно и нещо много рядко- дъска за точене /краг/от бяла мура. Ще попитате защо дъска от бяла мура?  

Когато за първи път осъществявахме идеята „Научи се да разточваш кори за баница“ в село Бачево, бяхме събрали най-различни крагове- стари и нови. Но един краг от времето на прабабите ни, просто ни изуми. Той се отличаваше с невероятна лекота и бе наполовина по-тънък от останалите. Казаха ни, че е от бяла мура и е от Банско

В Банско имат усет към дървото. Не прибързват, избират, чакат, защото само времето може да даде сила и вечност. Доверявайте се на опита, знанието и традицията. 

Адрес

гр. Банско, ул."Пирин"68

Телефони

+359877726722