Празници и традиции

Традиционният курбан

Българската кулинарна традиция е истинско съкровище.

Тя показва не просто вкусове, а общество от хора, които се познават, подкрепят и съучастват във всички начинания.

Курбаните в чест на светци, за здраве и за ознаменуване на нови начинания са чести събития и днес в провинциалния живот. 

За тях не се търси спонсорство или специални покровителства. Те просто се случват. Необходимо е само бял лист, на който да се изпишат имената за здраве и кутия за дарения, а всичко останало идва от труда на хората и тяхното желание да споделят заедно празника за здраве, благополучие и успех.

По традиция курбанът се започва още от предходния ден с подготовка на  казаните, посудите, дървата за огъня, освещаването на жертвеното животно и т.н.

Майсторката  на курбана във всяко село е уважавана и христолюбива жена, добра готвария. На нея ляга отговорността за цялостната организация, за това всичко да се случи навреме и курбанът да е вкусен.

В Бачево Баба Роса е този специален човек. Тя държи ключа от дверите на църквата „Св. Димитър”, посреща, изпраща и се радва на всеки млад човек, запалил свещ в храма.

Всъщност мястото, където се приготвя курбанът е в самия двор на църквата. 

Защото църквата в Бачево е светъл дом, приемащ всеки с отворени обятия и голямо сърце.

Големите казани са поставят върху зидани основи с комини за отвеждане на пушека и под широка стреха срещу дъжд, пек или лошо време.

Готвенето започва около 6 часа сутринта. Запалва се огъня. 50-литровите казани се напълват с вода. Хората започват да носят необходимите зеленчуци от дома си: кромид лук, моркови, картофи, праз лук, зелен фасул, чушки, зеле, домати, олио, магданоз, подправки, масло и др. Оставят и по някой лев за общите разходи. Жените нарязват продуктите, а майсторката приготвя рецептата. Работата е много и са необходими сръчни ръце.  Хубаво е, че винаги се намира някой, който да се погрижи за закуската на събралите се десетина възрастни жени, за топъл чай, кафе или сладкиш.

В Бачево курбанът се приготвя по различен начин. 

В един казан се поставят всички кости, за да се сваряват и да пуснат хубав бульон. В друг се сварява разрязаното на малки парченца месо. Третият е за класическия курбан с микс от много зеленчуци, а останалите два са за приготвяне на рецепта с булгур и ориз.

Около 3 часа са необходими за завирането на водата и още толкова за сваряването на месото. Агнешкото се разпределя в казаните със зеленчуците след като се свари. Същото се отнася и с булгура. Преди да се изсипе в казана булгурът се размесва с ориза и се попарва при непрекъснато бъркане с горещ бульон.

Готовата храна се освещава от свещеника на църквата и се ознаменува с биене на камбана. 

Това е знак за бачевци да се отправят към църквата и да се подготвят за празничния семеен обяд.

Простичко и без излишна тупурдия курбаните в Бачево са основно на три празника: Гергьовден /6 май/, Голяма Богородица /15 август/ и Димитровден /26 октомври/.

Хубавото е, че покрай бабите вече се завъртват и млади хора, благодарение на които се случват нови инициативи и се оживява местния живот.

Димитровден в село Бачево, 26.10.2015г. 

Ваня Грънчарова, Ива Попова

Георги Митков- фотограф

Сдружение „Ортосия”