Рилският манастир- поклоннически тур

Празници и традиции

Рилският манастир- поклоннически тур

Дестинация Югозападна България

София – Рилски манастир – 127км., 1час и 41 мин. с кола

Пловдив – Банско - Рилски манастир - 250км.

Свято място за българите и всички православни народи

Възникнал през 9 век с могъщата духовна сила на Св. Иван Рилски, преживял превратностите на историята, Рилският манастир е пазител на християнството и българщината. Сведенията за него през 11-13 век са оскъдни, но запазените документи от следващия период говорят, за дълбокото уважение на българските царе и велможи към него. Той е даряван от царете Иван Асен II /1218-1241/, Каломан /1241-1246/ и Иван Шишман /1371-1393/. През 1334-1335г. е изградена известната Хрельова кула в манастира. 

След унищожаването на българската държава и покоряването на българския народ от турците, Рилският манастир продължава своето съществуване, като успява да запази своята автономност. Благодарение на Мария Бранкович, жената на султан Мурад II и дълбокото уважение на следващия султан Мехмед II към нея, мощите на Св. Иван Рилски отново се връщат в Рилската обител на 30 юни 1469г. 

Рилската книжовна школа се възстановява през втората половина на 15в. И така, в момент, когато българската държава била унищожена Рилският манастир се издига като „държава на духа“.

В днешния си вид Рилският манастир започва да се изгражда през 1816г. След стихиен пожар от 1833г. той е наново преизграден. 

Какво задължително да посетите:

Метохът „Орлица“ от 15в. – на 3км. от гр. Рила и на 18км. от манастира.

Църквата „Св.Св. Петър и Павел“ със стенописите на Никола Образописов е от 19в. Обърнете внимание на сцената на пренасянето на мощите на Св. Иван Рилски в предверието – светецът е с една ръка. Много изследователи днес търсят пътя на ръката на светеца и къде е нейната свята закрила.

Метохът „Пчелино“ с църквата „Св. Лука“ и църквата „Покров Богородичен“ – на 3км. от манастира.

Вероятно тук първоначално се оформя манастирското братство още в края на 9 и нач. на 10 век. Легенда разказва, че църквата „Св. Лука“ е издигната в памет на Лука- племенник на Иван Рилски и монах. През Възраждането мястото се свързва с преподавателската и книжовна дейност на първия български светски учител Неофит Рилски, както и с Тома Вишанов- Молера- основателят на Банската художествена школа.

Старата постница, църквата „Успение на Св. Иван Рилски“ и пещерата на Св. Иван Риски са отдалечени на 3км и половина от манастира.

До тях се стига за 30 мин. пеша през вековна букова гора. Църквата „Успение на Св. Иван Рилски“ е изградена върху основите на по-стар храм, в който първоначално е бил погребан Св. Иван Рилски, преди мощите му да бъдат пренесени в Средец /София/. В сегашния си вид е от 1820г. Не пропускайте да пийнете глътка вода от лечебния извор, който е на 50 метра от мястото.

В манастира: 

Църквата „Рождество Богородично“- строена е в периода от 1833г. до 1836г.

Тя е блестящ образец на българската възрожденска архитектура, строителна традиция и изкуство. Тук си дават среща най-големите майстори за времето си. Тя се превръща в поле за съревнование между двата художествени центрове Банско и Самоков. Могат да се видят творбите на Захари Зограф и Димитър Молеров. При олтара под иконата на Христос Вседържител се намират мощите на Св. Иван Рилски

Старата магерница

е забележителна и дава представа за многобройността на монашеското братство и поклонниците

Хрельовата кула и параклиса „Вси светии“

Църковният музей

Реликви от старата църква, дарствените грамоти на българските царе, султански фермани, мощехранителницата с лика на „Св. Богородица Осеновица“, дарствената икона на Богородица от Мария Бранкович от 15в., Рилската Св. Богородица от 18в.

Копривщенската стая

Манастирската хлебарница, от където можете да си вземете невероятни мекици

В манастира е бил погребан българският цар Борис III.

Днес на мястото му е положена само стъкленицата с неговото сърце

Тук е и гробът на английския журналист Джеймс Баучър- защитник на българите и радетел на справедливостта по отношение на България след Балканските войни от 1912-13г.