19 октомври Св. Йоан Рилски

Празници и традиции

19 октомври Св. Йоан Рилски

Отшелникът, отрекъл се от света, привлича света

Свети Иван Рилски е символ на духовно извисяване, на преодоляването на себелюбието и земната суета. Роден е около 876г. в село Скрино, Дупнишко във времето на възхода на Първата българска държава и знаменитите царе Борис I, Симеон и Петър. 

След смъртта на родителите си, той раздава каквото има и се усамотява в недалечен манастир в Руенската планина /днешният манастир "Св. Йоан Рилски" , Скрино/. По-късно, дивите гори на Рила привличат монаха и той сам сред зверове и стихии преживява повече от 19 години в пост, молитва и бдение. От тогава и бихме казали до днес, се случва нещо невероятно- Отшелникът, отрекъл се от света, привлича света. Така преподобният Иван Рилски става извор на утешение и изцеление за всички, които прибягват към него с вяра и благоговение. Самият цар Петър /927-970/ посещава монаха и черпи от мъдростта му. Около светеца се събира монашеска общност и около 930г. се създава Рилската света обител. Пещерата, в която се подвизавал Св. Йоан, днес е известна като Старата постница. В съградената до нея каменна църква се намира гробът на преподобний Йоан.

Св. Иван Рилски е небесен покровител на България- онзи, който бди пред престола Божи за българския народ.

Мощите на Св. Иван Рилски странстват през вековете из цялата българска земя с тяхната закриляща мощ.

През 980г.са пренесени в Средец, в църквата „Св. Лука“. Времената са драматични. Средецката област е владение на комит Никола, бранителят на българската държава срещу византийската инвазия и баща на цар Самуил. По това време става канонизирането на Йоан Рилски за светец.

През 1166г. унгарският крал Белла III, в съюз със сърбите завладява българските градове: Белград, Браничево, Ниш и Средец. Напускайки Средец, той взима със себе си мощите на светеца, като изключително ценен трофей. Отнася ги в Естергом- столицата на Унгария по това време. След злощастни думи на епископа на Естергом по отношение на Св. Йоан Рилски и последвали страшни и чудодейни дела, Белла III връща мощите на българския светец в Средец в богато украсен със злато и сребро ковчег.

През 1185г. е въстанието на Асеневци срещу Византия и възстановяването на българската държава. През 1195г. по заповед на цар Асен I мощите на светеца са тържествено отнесени в новия престолен град Търново. 

На 17 юни 1393г. пада Велико Търново под османска власт. Цветущият град потъва в разруха. Мощите на Св. Иван Рилски са спасени, скрити в крайградска църква, за да продължат да дават закрила на българския народ. Благодарение на Мария Бранкович, една от жените на турския султан Мурад II мощите отново се връщат в Рилския манастир на 30 юни 1469г. От тогава до днес, те се намират в главната манастирска църква „Рождество Богородично“, под царската икона на Христос Спасител. 

Идея за поклоннически тур:

София- метохът „Орлица“ град Рила - Рилски манастир – Метохът „Пчелино“- Старта постница и Пещерата на Св. Иван Рилски

София – манастир „Св. Иван Рилски“ в с. Скрино – Рилски манастир

Банско – село Добърско – Рилски манастир