Сдружение „Ортосия”

Сдружение Ортосия с.Бачево

www.ortosiya.com

Не забравяй своята родна стряха, не изоставяй земята, обичай рода си и българските традиции.

Ключът към бъдещето е в настоящето, във връзката между поколенията и духовността. Това е посланието на  „Ортосия”- сдружение за изкуство, традиции и култура, основано от Ива Попова  в село Бачево.

Младото момиче завършва културен мениджмънт в Софийския университет и оживява с нови идеи и много инициативи читалищната дейност в родното си селце.

Няма празник или делник, който да не е белязан от инициативите на сдружението.

Във вече доста богатото си портфолио, те предлагат не само обучение в различни арт дейности за местните деца, но и богата  палитра от услуги за туристи. 

На вниманието на гостите се предлагат фолклорни програми и  отбелязване на най-големите  празници за селото като Тодоровден, Великден, Гергьовден и Димитровден.

На Тодоровден се осъществява ритуалът по захранване на конете и покланянето на младите снахи пред своите свекърви. Надбягванията с конете вече са широко известни и привличат много почитатели.

На Гергьовден /6 май/ се ходи до известната „Джерджева скала”, която всъщност бележи  древно тракийско светилище с така нареченото „провиралище”- процеп в отвесните каменни скалите, през който могат да преминат само праведните. 

В миналото на Гергьовден, край параклиса „Св. Георги”, който е в близост до  Гергьовската скала, се провеждал голям селски курбан, в който всички родове се включвали и сядали на големи общородови трапези. След курбана мъжете яхвали своите буйни коне и надпреварвайки се, препускали  по пътя до селото.

На Гергьовден днес оживява позабравения ритуал на топене на гергьовски китки и гадаенето за щастливо омъжване на девойките.

Ритуалът се извършва ден преди празника. Всяка мома носи китка цвете, на която с червен конец завързва някакъв личен знак: синджир, пръстен, гривна, обица, мънисто. Това са белези за разпознаване чия е китката, поради което топенето на китките се нарича още топене на белези. Донасят се два кюпа, в които се наливат вода. Препасват двата кюпа с ален пояс. Препасаните кюпове символизират бъдещите брачни двойки. След като се натопят китките, те престояват цяла нощ под трендафил.

Рано сутринта на Гергьовден се раздават на момите, с пожелания и много наричания за здраве, обич, късмет и сполука през годината.

Празникът преминава с песни и хора, за да върви на всички по вода.

Другият много почитан празник е този на Свети Димитър, който е патрон и на църквата в Бачево. 

Денят се отбелязва с църковна литургия и голям общоселски курбан.  Едва ли ще видите на друго място толкова добре изградено и запазено място за приготвянето на курбана. То се намира в двора на църквата, където на метални перустии могат да се поставят 6 големи казана за приготвяне на курбан чорбата.

Курбанът е невероятен празник и израз на солидарността в обществото. 

Той започва с освещаване на жертвените животни. Всички жени и мъже в селото се включват в инициативата. Всеки донася хранителни продукти от своята градина, това което сам е произвел, дърва за огъня, а всяко семейство изпраща свой представител в помощ на готварската работа, защото трябва де се измият продуктите, да се нарежат и какво ли още не. Майсторките на курбана са известни „готварии”. Те съблюдават за вкуса и за всичко останало. Докато това се случва, музика оглася селото и настроението е изключително приповдигнато.

Курбан чорбата трябва да стане готова до обяд. Отново свещеникът на селото прочита молитва и благославя жителите на селото и всеки си отнася вкъщи от храната.

През всички празнични периоди сдружение „Ортосия” организират детски ателиета и грижа за най-малките туристи. 

Дългата лятна ваканция в Бачево минава под знака на зелените училища и Детските лагери по езда, защото Бачево е цънтърът за развитие на конния туризъм и спорт в дестинацията Банско и Разлог.

Освен това:

Сдружение „Ортосия” организира Сватбени събития в традиционен български стил и в съвременни варианти.

Лице за контакт: 

Ива Попова

Артист, Журналист и Оптимист (по рождение)

Адрес

село Бачево община Разлог

Телефони

+359 899 02 98 03

E-mail

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.