Винарски изби, долината на Струма

Стримон

Удоволствието от чаша уникално, класно, ароматно вино!

Приятелство, любов към виното и привързаност  към традициите на Мелнишкия край, е в основата на създаването на бутиковите вина с марка „Стримон”.

Лозовите масиви на избата се простират на площ от 450 дка в землището на село Левуново на 14 км. преди Мелник. Разположени са на слънчеви, леко хълмисти терени на 200м.н.в. Районът е топъл и проветрив с красиви гледки на планини в далечината.

Римска стела от древния град Хераклея Синтика, дава идеята за етикета на вината „Стримон”. В нея се говори за голяма чест и дар, които получават синтите от римския император, а именно статут на град и право на собствено монетосечене. Чест, на която те- местните хора трябва да отговорят със старание, любов, привързаност и достойнство.

Още един знак е важен за вината на Стримон. Това са стилизираните птици, ято, което лети и заедно преодолява препятствия във  времето. 

Почви: канелени, горски и делувиално-ливадни, съответно средно песъкливо-глинести, слабо каменести и средно мощни, средно пескъливо-глинести. Притежават добра аерация, средна водопропускливост и средно водозадържаща способност.

Сортово разнообразие: Мерло, Каберен совиньон, Сира, Каберне фран, Небиоло, Пти вердо, Сан джовезе, Широка мелнишка лоза

Винен туризъм

Бутиковите вина на „Стримон” могат да се дегустират в Лумпарова къща в гр. Мелник. Уникалната стара българска къща предлага автентично изживяване.

„Ухание на вино и история” е  спектакъл с вино, музика и танци от Мелнишкия край.

Механата на Лумпарова къща е с капацитет от 25 до 30 души и предлага специални ястия, подходящо съчетани с подбрани вина на Стримон.

Левуново, мястото където са лозовите масиви на „Стримон” е първото населено място по локалния път към Мелник. Запомня се с военните паметници, изградени от Втора българска армия през периода 1915г.-1917г. - чешмата в памет на загиналите български войни по време на Междусъюзническата и Първата световна война и църквата „Св. Георги Победоносец”. Селото има горещи минерални извори.

www.strymonwine.com

Телефони

+359 2 9388004 +359 884128149

E-mail

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.