Сто добри неща

Спасителният отряд на Добринище

Район Безбог в  Национален парк Пирин е популярно място за всички планинари. Зоната на хижа Безбог е лесно достъпна през зимата, поради съществуващия седалков лифт от хижа Гоце Делчев. Но това крие доста заплахи за живеещите преди всичко в защитена градска среда посетители. Планината има своенравен характер и в това е и най-голямата опасност.

От 2240м.н.в. някои върховете на Пирин изглеждат близо, а пътеките до там- не много трудни. Статистически, популярното зимно изкачване на връх Безбог за приблизително 2 часа не е никак безобидно. Върхът е стража на силни течения, често неочаквано се обвива в мъгла, удря го силен вятър, забулва се от виелица. Попадането в снежна пустиня без видими  ориентировъчни знаци, често предизвиква паника и дезориентация. Силните емоции могат да изтощят тялото и слизането към хижата да бъде много по-трудно от изкачването. 

Затова, добре е да знаете къде е поста на Планинска спасителна служба, отряд Добринище

Базата на ПСС, отряд Добринище се намира в бунгало зад хижа Гоце Делчев.

Ръководител на отряда е г-н Цветан Пчелин, тел. 0889373751

През зимния сезон планинските спасители дават постоянно дежурство на хижа Безбог.

Телефон за сигнали за инциденти в планината: 112

Обадете се на хижаря преди да тръгнете към връх Безбог. Не пренебрегвайте неговия съвет. Не подценявайте малките облачета на върха. Имайте в предвид, че няма зимна маркировка с пилони на маршрута. Той не официално допустим от Дирекция Национален Парк Пирин

Адрес

гр. Добринище, хижа Гоце Делчев

Телефони

+359889373751