Лято на планина

Изгрев над Безбожкото езеро

Безбожкото езеро е на 2239м.н.в. с площ  19дка и дълбочина 7м.

Мястото е лесно достъпно, поради седалковия лифт, който свързва хижите Гоце Делчев и Безбог. Снегът се задържа почти до средата на месец май, като всички посетители през този период могат да се насладят на прекрасните сини минзухари, с които се изпъстрят поляните около езерото. В началото на юни, килимът се сменя в жълто от цветовете на глухарчето.

До края на месец юни времето е доста нестабилно в планината. Вечерите са прохладни, а често има и дъждове. Падащите мъгли се свързват с температурните инверсии, когато топлият средиземноморски въздух, идващ по течението на река Места, издигайки се нагоре среща студените планински въздушни маси. До средата на юли в тази висока част на планината цъфтят редица пролетни цветя, денят е голям и подходящ за дълги преходи.

Изгревите и залезите на Безбожкото езеро са запомнящо се явление. 

От векове местните хора се ориентират по тях за сезоните. За тях зимата идва, когато залезното слънцето започва да се катери по склоновете на планината, а лятото, когато хижата на едноименното езеро започва да се облива със светлина още в  6 сутринта.

Най-популярните маршрути от Безбожкото езеро насочват към едноименния връх, Полежан и Газей, към Поповото езеро, към връх Джангал, Джано и Кременските езера.

Обиколният маршрут от източната част на хижата към Поповото езеро, е по-дълъг, но с наклон, който няма да Ви извади душата и същевременно ще Ви даде различен поглед към Пиринските върхове. Пресечки на тази пътека водят до най-студения извор в Безбожкия район, т.нар. Джунджур чешма /джунджур е стара дума за ледена висулка/ и до изворите на река Ретиже.

За повече информация посетете официалният сайт на туристически комплекс „Добринище”:

www.hoteldobrinishte.com

Адрес

Хижа Гоце Делчев

Телефони

+35974472120

E-mail

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.