Механи, ресторанти, мезета

Механа Обецанова къща

Обецанова механа в Банско

Страноприемница от 1712г.

"Ако трябва някой да свърши дадена работа, но ти не му вярваш- подпиши договор с него…Но всъщност, какъвто и договор да сключиш- той няма никакво значение, когато му нямаш доверие…"

Да, приятелите са хората на доверието. 

Трима приятели стоят зад емблематичната Обецанова механа в центъра на възрожденския квартал на Банско. Историята им започва в онези години, когато Банско от малко провинциално градче, трябваше отведнъж да понесе товара на млад, амбициозен и силно развиващ се ски курорт.

Еуфорията на началото, трудностите на строителството, конкуренцията на големите бизнеси и всички онези големи и малки вълни, които съпътстват живота, каляват приятелството и партньорството.  

Обецанова механа е територия на България

В нея ще откриеш това, което обичаш, което те прави горд и което не трябва да се забравя. От къде сме тръгнали ние- БЪЛГАРИТЕ, кои са великите ни ханове и владетели, възрожденци и революционери. Туристите могат да не достигнат до музеите в града, но тази механа разказва много с тематично подредените си кътове по стените. В исторически план не е подминато царското време, войните и разбира се- соц-реализма.

Колекцията от нравоучителни табели от недалечното минало е забележителна. Те звучат смешно, пародийно, но всъщност- смислено. Посрещат ни още от вратата.

След мултикултурното Welcome, отличието за образцов дом, с жълта табела  другарите от МВР напомнят, че при влизането всеки трябва да остави оръжието, цигарите и кибрита.  С големи букви и удивителна се прави отметка, че БИРА СЕ ОТПУСКА САМО НА ЧЛЕНОВЕТЕ НА ПРОФСЪЮЗА! 

Истинска забава за посетителите са призивите:

„Да не оставим неодрусана слива в нашето село“ /табела от Троян, затова и има Троянска сливова ракия/

„Във всяка къща- говедо!“- текезесарски девиз

„Има човек- има проблем. Няма човек- няма проблем“- доста двусмислено изказване на другаря Сталин

„Другари, бакшишът е обида за теляка“ – табела от обществена баня, в опит за борба с нерегламентираното придобиване на средства

С добро настроение и шарейки с очите по пъстрия интериор, гостите се чувстват удобно, топло и уютно. Защото, Обецанова механа носи усещането за жената- къщовница. Тя подрежда дома и създава красотата. Спомен за нея са автентични носии и полиците с ръчно бродирани покривки. Плод на нейното трудолюбие е  богата зимнина, приготвяна през цялото лято.

Интересно и вкусно място в Банско с гореща препоръка!

www.obecanova-mehana.com

Разказваме историите на банските механи!

Адрес

гр. Банско, площад "Възраждане"1

Телефони

+359878317555
+359878555611